Prvi put organizirana rehabilitacija za osobe s kroničnim bolestima dišnog sustava

18.09.2018.

Među brojnim zdravstveno-preventivnim programima koje provodi Hrvatski Crveni križ, razvijen je projekt „Živjeti punim plućima“ kojim je omogućena rehabilitacija i oporavak odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja.
 
Projekt se provodi u Lječilištu Veli Lošinj od 13. do 27. rujna 2018. godine za 11 odraslih osoba iz 10 županijskih, odnosno 10 gradskih društava Crvenog križa, koje osim zdravstvenog, zadovoljavaju i kriterij korisnika u socijalnoj potrebi. Riječ je o osobama iz sljedećih županija: Karlovačka/Slunj, Krapinsko- zagorska/Pregrada, Ličko-senjska/Senj, Osječko-baranjska/Osijek, Požeško-slavonska/Požega, Sisačko-moslavačka/Novska, Varaždinska/Ivanec, Virovitičko-podravska/Slatina, Zagrebačka županija/Ivanić Grad i Grad Zagreb. 
Cilj projekta je poboljšanje zdravstvenog stanja i kvalitete života oboljelih osoba jer veliki dio bolesnika s kroničnom bolesti dišnog sustava često nema dobru kvalitetu života, što ih ograničava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a ponekad mogu biti ovisni i o pomoći druge osobe.
 
Temeljen na stoljetnoj tradiciji i radu stručnog osoblja, program liječenja dišnih putova i astme u Lječilištu Veli Lošinj zasniva se na dokazanom terapijskom djelovanju prirodnih ljekovitih čimbenika korisnih za zdravlje ljudi. Mediteranska klima, vegetacija i čisti morski zrak povoljno utječu na liječenje i oporavak ublažavajući tegobe disanja.
 
Općenito, oboljele osobe rado se uključuju u program oporavka zbog dodatne edukacije o vlastitoj bolesti i pravilnom korištenju vježbi disanja, čime se stiče pozitivan odnos prema rehabilitaciji i vlastitoj kontroli bolesti dišnog sustava. Po završetku rehabilitacije za očekivati je bolje zdravstveno stanje, veće samopouzdanje i radna sposobnost oboljelih jer dišni sustav postaje prohodniji s olakšanom drenažom sekreta, što dobro djeluje i na opće stanje organizma.
 
Ovaj projekt započeo je početkom obilježavanja zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa –Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna 2018. godine.