Provedena prva edukacija u sklopu projekta Integrirana i holistička podrška migrantima i izbjeglicama

15.02.2023.
U sklopu projekta Integrirana i holistička podrška migrantima i izbjeglicama (Integrated and holistic support to migrants and refugees) provedena je prva u nizu edukacija na temu Prihvaćanje različitosti i suradničko učenje kao metoda u integraciji inojezičnih učenika u škole.

Edukacije se provode u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Filozofskim fakultetom u Zagrebu. Domaćin prve edukacije bio je Osijek, gdje je u Ugostiteljsko-turističkoj školi sudjelovalo 17 osoba, stručnih djelatnika osnovnih i srednjih škola te djelatnika Crvenog križa.

Teme o kojima se raspravljalo bile su migracije, interkulturalnost i razvijanje tolerancije, važnost međugrupnog kontakta, suradničko učenje kao metoda, preduvjeti za suradničko učenje u razrednom okruženju, upoznavanje s programom integracije inojezičnih učenika u osnovnim školama temeljenom na metodi suradničkog učenja.



Sudionici su stekli nova znanja i vještine, a osim tehnika koje olakšavaju sporazumijevanje s inojezičnom djecom radilo se i na tehnikama koje razvijaju toleranciju i smanjuju predrasude. 

Ista edukacija provest će se i u Karlovcu, Čakovcu, Rijeci i Splitu.

Projekt financira Švicarski Crveni križ.