Proslava Ramazanskog bajrama u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini

10.04.2024.
Tražitelji međunarodne zaštite koji borave u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini obilježili su Ramazanski bajram, blagdan tijekom kojega se obitelj okuplja za stolom prepunom tradicionalnih jela, darivaju se djeca te su dobrodošle čestitke. Blagdan je dobio naziv po posebnom obveznom milodaru, koji se zove sadakat al-fitr, a moraju ga udijeliti svi vjernici koji u danima bajrama imaju dovoljno hrane za svoje dnevne potrebe. Daje se novac ili namirnice u vrijednosti vlastite dnevne ishrane, prvenstveno siromasima kako bi i oni mogli osjetiti radost blagdana.



Ovim blagdanom obilježava se završetak 30-dnevnog posta od izlaska do zalaska Sunca. Ramazanski bajram traje tri dana, a pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest lunarnih mjeseca Islamskog kalendara. Završetkom svetog mjeseca ramazana muslimani počinju trodnevno slavlje tijekom kojeg se vjernici okupljaju, pripremaju tradicionalna jela, muškarci obilaze groblja i mole te svi darivaju djecu i siromašne. Tradicionalno obilježavanje Bajrama započinje noć prije blagdana kada se kuće i ceste tradicionalno detaljno čiste, te se odlazi u nabavu potrebnih namirnica za pripremanje bajramskih jela.



Korisnici koji svetkuju ovaj blagdan u prihvatilištima su kroz dva dana pripremali tradicionalna jela koja su poslužili svima koji su željeli upoznati dio njihove kulture i tradicije te na taj način pokazati da poštuju različitost i običaje svih korisnika u prihvatilištima.



Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa u prihvatilištima svakodnevno u sklopu socijalnih aktivnosti koje provode posebnu pažnju pridaju poštovanju različitosti i socijalnoj medijaciji te interkulturalnoj edukaciji korisnika. Na taj način doprinosi se njihovoj integraciji u društvo ali i toleranciji i prihvaćanju različitosti svih tražitelja međunarodne zaštite koji zajedno borave u prihvatilištima.



"Bajram šerif mubarek olsun"

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.