Promocija slikovnice "Drvo dobrih djela" u Novom Vinodolskom

24.03.2023.
U Domu kulture u Novom  Vinodolskom održana je promocija slikovnice Hrvatskog Crvenog križa naziva „Drvo dobrih djela“.



Prisutne je na početku promocije pozdravila Marina Pinjagić Telak, zamjenica Izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa i Vesna Đujić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski. Na prigodnoj predstavi koja je uprizorila slikovnicu okupilo se stotinjak djece iz Osnovne škole Ivan Mužaranić.



Svojim prisustvom, promociju su uveličali i uvaženi suradnici Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski,  gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, ravnatelj Osnovne škole Ivan Mažuranić Boris Turjak, ravnateljica Dječjeg vrtića fijolica Ana Debelić, ravnateljica narodne čitaonice i knjižnice Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodnog muzeja Darija Bažok, ravnatelj Centra za kulturu Marijo Butorac i direktorica Turističke zajednice  Tena Peričić .



Cilj slikovnice „Drvo dobrih djela“ je djecu predškolske dobi i rane školske dobi potaknuti na prepoznavanje potreba i poticanje na djelovanje unutar lokalne zajednice, razvoj empatije, solidarnosti, humanosti i prihvaćanje različitosti te destigmatizacija siromaštva i stvaranje boljeg, osjetljivijeg i humanijeg društva općenito.



Slikovnice nas mogu osvijestiti, promijeniti naše mišljenje i stav o određenoj temi, usmjeriti, upozoriti, uputiti, biti poligon da djecu osvijestimo o važnim temama. „Drvo dobrih djela“ upravo je takva slikovnica - prvenstveno namijenjena djeci i  njihovim roditeljima, ali i svim odgojiteljima i učiteljima, koji ju mogu koristiti u svojem radu kao kanal za raspravu i promišljanje o načinima aktivnog participiranja u zajednicama, kroz prepoznavanje onih ranjivih te djelovanje kroz volontiranje i sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Glavna poruka slikovnice je da svatko od nas volontiranjem i sudjelovanjem u različitim humanitarnim akcijama može učiniti razliku kako bismo živjeli u boljem i humanijem svijetu.



Slikovnicu je prekrasnim ilustracijama obogatio ilustrator Sven Nemet, a tekst slikovnice pripremila je Ljerka Pukec, odgojiteljica mentorica, autorica  brojnih igrokaza, interaktivnih slikovnica i priča za djecu koje se nalaze i u čitankama za osnovne škole.

Slikovnica „Drvo dobrih djela“ izrađena je u sklopu projekata „Education for Humanity from an early age – the Humanity Corner“ (u prijevodu „Kutić humanosti“) koji Hrvatski Crveni križ provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Ciciban iz Bjelovara, Dječjim vrtićem Videk iz Brdovca i Dječjim vrtićem Botinec iz Zagreba.



U sklopu projekta, izrađene su Smjernice za stvaranje „Centara humanosti“ tj. smjernice za stvaranje poticajnog okruženja za humanitarni razvoj djece i odgoj za volontiranje sa svrhom poticanja društvene svijesti i solidarnosti uz poštivanje različitosti i tolerancije, te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva, koje će zajedno s po jednim primjerkom slikovnice „Drvo dobrih djela“ biti dostavljene svim vrtićima u Republici Hrvatskoj.