Projekt posvećen profesionalizaciji skrbništva za djecu bez pratnje

12.03.2018.
U sklopu projekta ProGuard u nizozemskom gradu Utrechtu održan je sastanak stručnjaka iz sustava nadležnih za skrbničku zaštitu djece bez pratnje i skrbnika iz zemalja čiji su predstavnici članovi projektnog tima ProGuard.
 
Projekt ProGuard usmjeren je na jačanje uloge i unapređenje standarda rada skrbnika i razvoj profesionalizacije skrbništva za djecu bez pratnje.
 
Projekt vodi nizozemska organizacija NIDOS u partnerstvu s 11 europskih organizacija i mreža: METAdrasi (EL), Danski Crveni križ (DK), Jugendhilfe Süd-Niedersachsen (DE), Orphans court Latvia (LV), Amici dei Bambini (IT), Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (HR), Child Circle (BE), Nacionalni institut za zdravlje i dobrobit (FI), organizacija Missing Children Europe i Vijeće država baltičkih zemalja.


 
Glavne teme sastanka bile su analiza trenutačnog stanja sustava skrbništva u pojedinim zemljama, usmjeravanje na jačanje uloge i unapređenje standarda rada skrbnika te razvoj profesionalizacije skrbništva za djecu bez pratnje. Fokus je bio usmjeren na prijedloge za izradu univerzalnog alata minimalnih standarda skrbničke zaštite za djecu bez pratnje koji bi bili primjenjivi za sve zemlje članice koje su uključene u projekt.
 
Cilj projekta ProGuard je u sljedeće dvije godine omogućiti državama članicama dodatnu profesionalizaciju rada i sustave zaštite djece, čime se dodatno poboljšavaju ishodi za djecu.
 
Rezultati projekta bit će implementirani kao dio Europske mreže skrbničkih institucija (European network of Guardianship Institutions – ENGI), kao jedna u nizu inicijativa usmjerenih na razvoj skrbničke zaštite za djecu bez pratnje u EU.
 
Hrvatski Crveni križ prepoznat je kao organizacija s dugogodišnjim iskustvom koja u svakodnevnom radu s izbjeglicama i migrantima posvećuje osobitu pažnju najranjivijima, a to su svakako djeca bez pratnje – strani državljani.