Projekt „Kutić humanosti“

17.10.2022.
Hrvatski Crveni križ, u partnerstvu s Dječjim vrtićem Ciciban iz Bjelovara, Dječjim vrtićem Videk iz Brdovca i Dječjim vrtićem Botinec iz Zagreba i u suradnji s društvima Crvenog križa provodi projekt „Kutić humanosti“. Cilj projekta je humanitarni odgoj djece predškolske dobi i širenje humanitarnih ideja u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, kako bi ih se pripremilo za život u multikulturalnom okruženju te ih se od najranije životne dobi poticalo na aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Projektne aktivnosti uključuju izradu smjernica za stvaranje centra humanosti odnosno „Kutića humanosti“, postavljanje kutića humanosti u odgojnim skupinama, izradu slikovnice o volontiranju i solidarnosti, izradu edukativnog letka, provedbu seminara za odgojitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima te organizaciju završnog događaja projekta.

Dječji vrtići kao projektni partneri sustavno implementiraju projektne aktivnosti koje je vrijedno istaknuti.

U dječjem vrtiću Botinec iz Zagreba u aktivnostima sudjeluje 120 djece iz šest odgojnih skupina. Do sada su proveli više raznih aktivnosti, a među ostalima i dramatizaciju teksta slikovnice „Drvo dobrih djela“. Željeli su da projekt ima utjecaja i na zajednicu pa su djeca u sklopu aktivnosti izrađivala „medalje sreće“ koje su dijelili stanovnicima svojega naselja kako bi im uljepšali dan i poslali poruke sreće i optimizma. Nekoliko odgojnih skupina uključilo se i u akciju prikupljanja knjiga i plišanih igračaka za djecu na liječenju u KBC Zagreb.

    

Dječji vrtić Videk iz Brdovca u projekt je uključio 135 djece iz pet odgojnih skupina smještenih na tri lokacije. U svim odgojnim skupinama formirani su Kutići humanosti, a u opremanju kreativnim slikovnim materijalima i plakatima pomoglo im je Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić. Ravnatelj i volonterka Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić su djeci u vrtiću tijekom listopada 2022. predstavili Crveni križ, a najmlađima je osobito bila zanimljiva demonstracija pružanja prve pomoći. Djeca su uvježbavala i postupke oživljavanja na lutkama što je rezultiralo oduševljenjem i ponosom. Predstavljen im je i popis namirnica koje se prikupljaju za pomoć potrebitima, te kutije i plakati s pozivom na sudjelovanje u akciji Solidarnost na djelu. Uz pomoć roditelja djeca su prikupljala navedene namirnice i higijenske potrepštine, slagala ih na police u „Kutiću humanosti“ i kasnije u pakete.

   

Dječji vrtić Ciciban iz Bjelovara u projekt je uključio 120 djece iz pet odgojnih skupina. Djeca korištenjem materijala iz „Kutića humanosti“ uče o ljudskim pravima, dječjim pravima i humanim vrijednostima. Među ostalim aktivnostima, djeca su s odgojiteljicama izrađivala kartice s motivirajućim porukama, samostalno su izradila svoju slikovnicu o dobrim djelima koja obogaćuje „Kutić humanosti“, a pripremaju i program za obližnji dom umirovljenika. Djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar posjetile su vrtić te su s djecom razgovarale o doniranju i volontiranju na djeci zanimljiv i prilagođeni način. Na razini cijeloga vrtića u tijeku su i pripreme za provođenje akcije Solidarnost na djelu u kojoj će sudjelovati djeca, roditelji te zaposlenici vrtića, a u pripremi je i kviz za roditelje o poznavanju Crvenog križa u kojem će najveći znalci biti nagrađeni pohvalnicama.