Projekt ARCI: Radionica za žene u Dječjoj knjižnici Marina Držića

05.04.2019.
U suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića u Zagrebu održana je peta u nizu radionica za žene. Radionice se provode u sklopu projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih osoba – ARCI“, a s ciljem osnaživanja žena kako bi se olakšalo njihovo socijalno uključivanje u lokalnu zajednicu.
 
Ovom prilikom ostvarena je suradnja s Knjižnicama Grada Zagreba koje provode brojne aktivnosti za lokalno stanovništvo, ali i za strance. Jedna od aktivnosti Dječje knjižnice Marina Držića je „Multikulti kutić za najmlađe“ koja je namijenjena roditeljima strancima i njihovoj djeci kao potpora za lakše snalaženje u novoj sredini. Kroz igru i druženje potiče se socijalizacija djece i integracija roditelja u zajednicu. 
 
Kroz ovu radionicu nastojali smo uključiti osobe pod međunarodnom zaštitom u lokalnu zajednicu i aktivnosti knjižnice te ih povezati s drugim ženama koje su također strankinje u Republici Hrvatskoj, ali ne dolaze iz sustava azila.
 
Žene su na radionici razmjenjivale iskustva o tome kako su se snašle u Hrvatskoj, što je slično, a što različito u usporedbi sa zemljama iz kojih dolaze, raspravljalo se o kulturi, gastronomiji itd.
 
Druženje smo upotpunili degustirajući zagorske štrukle i tradicionalni sirijski kolač koji je pripremila azilantica iz Sirije.