Proglašeni pobjednici 24. državnog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa

13.05.2023.
Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u subotu, 13. svibnja 2023. godine u Zagrebu organizirao 24. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se tradicionalno održava u Tjednu Crvenog križa. Domaćini ovogodišnjeg natjecanja bili su Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Osnovna škola Izidora Kršnjavoga u kojoj je i održano natjecanje.U kategoriji podmlatka pobijedila je ekipa Gradskog društva Crvenog križa Trogir iz Osnovne škole Okruk iz Okruga Gornjeg. Nagradu im je uručio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić.U kategoriji mladih pobijedila ekipa Gradskog društva Crvenog križa Zagreb iz V. gimnazije.
Nagradu im je uručila predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja Marina Pinjagić Telak.Na drugom mjestu u kategoriji podmlatka natjecanje je završila ekipa Gradskog društva Crvenog križa Osijek iz Osnovne škole Antuna Mihanovića, dok su treći bili pripadnici ekipe Gradskog društva Crvenog križa Zagreb iz Osnovne škole Ivana Filipovića. 


2. mjesto podmladak - nagradu je uručio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava


3. mjesto podmladak - nagradu je uručila ravnateljica Osnovne škole Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc

Na drugom mjestu u kategoriji mladih natjecanje je završila ekipa Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, dok su treći bili pripadnici ekipe Gradskog društva Crvenog križa Buje iz Srednje škole Vladimira Gortana.


2. mjesto mladi - nagradu je uručio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet


3. mjesto mladi - nagradu je uručila potpredsjednica Državnog povjerenstva iz Agencije za odgoj i obrazovanje Marijana Toljan

Svečanost otvorenja natjecanja održana je na Trgu Republike Hrvatske ispred zgrade Hrvatskog nacionalnog kazališta. Natjecateljima i svim prisutnima na otvorenju su se obratili: ravnateljica Osnovne škole Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Marijana Toljan, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb dr. Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić te gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. U pozdravnim govorima istaknuta je plemenitost volontiranja kao i važnost učenja životno važnih vještina prve pomoći.Samo natjecanje prošlo je u dobrom raspoloženju. Ekipe podmlatka i mladih pokazale su zavidno poznavanje vještina prve pomoći, ali i međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava, prava djeteta, kao i poznavanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Hrvatskog Crvenog križa.

Nakon završetka radnog dijela natjecanja, a prije svečanosti proglašenja pobjednika u dvorištu Osnovne škole Izidora Kršnjavoga u Zagrebu zasađeno je stablo japanske trešnje kako bi se podignula svijest o klimatskim promjenama i istaknula važnost djelovanja s ciljem očuvanja planeta Zemlje.Na svečanosti proglašenja pobjednika uručene su pohvalnice svim sudionicima natjecanja, kao i medalje za prvo, drugo i treće mjesto u obje kategorije. Svim su se natjecateljima obratili predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja ujedno i zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak. Svi su govornici čestitali svim sudionicima te posebno istaknuli da su svi natjecatelji pobjednici samim time što su se odlučili posvetiti učenju i savladavanju tako humanih vještina kao što je prva pomoć. 

Čestitamo svim sudionicima natjecanja na postignutom rezultatu i prikazanom zavidnom znanju iz vještina prve pomoći, ali i poznavanju međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih i dječjih prava te poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Hrvatskog Crvenog križa!

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 10 ekipa u kategoriji podmlatka i 10 ekipa u kategoriji mladih mladih, ukupno 120 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su bili najuspješniji na školskim i međužupanijskim natjecanjima.

Konačni rezultati u kategoriji PODMLATKA
 
Mjesto Osnovna škola Gradsko društvo Crvenog križa Mentor
1. Osnovna škola Okruk, Okrug Gornji Trogir Antonela Radić
2. Osnovna škola Antuna Mihanovića, Osijek Osijek Vesna Lerinc
3. Osnovna škola Ivana Filipovića, Zagreb Zagreb Sandra Cvitković
4. Osnovna škola Vladimira Nazora, Vinkovci Vinkovci Dajana Blažanović
5. Osnovna škola Dr. Andrija Mohorovičić, Matulji Opatija Marija Keškić
6. Osnovna škola Donja Stubica, Donja Stubica Donja Stubica Sanja Vidiček
7. Osnovna škola Antuna Mihanovića - Petropoljskog, Drniš Drniš Jugana Kravar
8. Osnovna škola Stjepan Radić, Božjakovina Dugo Selo Ivana Skočić
9. Prva osnovna škola, Ogulin Ogulin Marina Jurašić
10. Osnovna škola Koprivnički Bregi Koprivnica Rosana Vucković KišićKonačni rezultati u kategoriji MLADIH
 
Mjesto Osnovna škola Gradsko društvo Crvenog križa Mentor
1. V. Gimnazija, Zagreb Zagreb Romana Halapir Franković
2. Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci Vinkovci Irena Tomić
3. Srednja škola Vladimir Gortan, Buje Buje Sara Blaško
4. Gimnazija Sisak, Sisak Sisak Andrea Ostojić
5. Medicinska škola Osijek, Osijek Osijek Leo Lang
6. IV. Gimnazija Marko Marulić, Split Split Ojdana Barčot
7. Srednja škola Krapina, Krapina Krapina Suzana Dlesk
8. Gimnazija Karlovac, Karlovac Karlovac Jasminka Žižan
9. Medicinska škola, Šibenik Šibenik Marija Briški
10. Učenički dom srednjih škola Bjelovar, Bjelovar Bjelovar Slobodanka Subotić

U nastavku možete pogledati fotografije natjecanja.