Priznanja za volontera i volonterski tim godine!

06.10.2020.
U skladu s člankom 22. Pravilnika o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu, Hrvatski Crveni križ dodjeljuje godišnje priznanje u kategorijama „Volonter/ka godine“ i „Volonterski tim godine“.

Sukladno Pravilniku o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa donio je odluku o dodjeli priznanja „Volonter godine“ i „Volonterski tim godine“ temeljem prijedloga Povjerenstva za razvoj volonterstva Hrvatskog Crvenog križa.
 
U kategoriji „Volonter/ka godine“ priznanje je dobio Filip Glavač iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Filip je ostvario ukupno 339 volonterskih sati u 2019. godini. Uključuje se u gotovo sve aktivnosti koje GDCK Zagreb provodi: sudjelovanje u zdravstvenim programima, programima za rad s mladima i u redovnom radu GDCK Zagreb. Volonter je GDCK Zagreb još od 2010. godine, na što se odlučio nakon sudjelovanja u natjecanju mladih HCK.
 
Tijekom školovanja u srednjoj školi i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekao je mnoge vještine i znanje koje je kvalitetno iskazao u programu prve pomoći i realističnom prikazu ozljeda te to svoje znanje i vještine prenosi na nadolazeće naraštaje. Zbog svog obrazovanja izuzetno se posvetio najvećim dijelom programu prve pomoći gdje je unio mnoge novitete, idejna rješenja, osvježenje i ono najbitnije, svoje znanje prenio na ostale volontere i djelatnike GDCK Zagreb. Ono što Filipa može razlikovati od njegovih vršnjaka i mlađih volontera je zasigurno njegova neiscrpna energija i organizacijske vještine i sposobnosti te socijalne vještine kojima prepoznaje potrebe svoje okoline i zajednice. Kao njegovu najveću kvalitetu, GDCK Zagreb ističe Filipovu predanost radu i doprinos Klubu mladih te veliku spremnost za timski rad i dobru snalažljivost u individualnom radu te izuzetnu odgovornost i ambicioznost kao zamjenika voditelja Kluba mladih GDCK Zagreb i člana Skupštine GDCK Zagreb.


 
U kategoriji „Volonterski tim godine“ priznanje je dobila Dramska sekcija Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. Sekciju čini 12 mladih volontera koji su u 2019. godini prikupili 588 volonterskih sati. Cilj dramske sekcije je predstavama humanitarnog karaktera razveseliti djecu te ih na taj način upoznati s idejama Crvenog križa od najranije životne dobi. Volonteri Kluba mladih sami pišu tekst predstava, osmišljavaju scenografiju i kostime, odabiru prateće pjesme, a cijeli proces pripreme i izvođenja predstave traje nekoliko mjeseci.
 
Radi se o projektu koji Klub mladih GDCK Vinkovci provodi kontinuirano već punih 15 godina. Predstave su namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta u vrtićima, osnovnim školama, ustanovama socijalne skrbi te zdravstvenim ustanovama. U 2019. godini, u predbožićno vrijeme, u periodu od dva tjedna, ekipa mladih volontera predstavu pod nazivom „Čarolija Božića” izvela je čak 25 puta. Božićna predstava Kluba mladih doprinosi volonterima koji jačaju osjećaj povezanosti i konstruktivno provode vrijeme, mališanima koji gledaju predstavu i uče o solidarnosti i humanosti, kao i korisnicima socijalnih usluga GDCK Vinkovci. Tijekom izvođenja predstave skupljaju se donacije prehrambenih i higijenskih artikala od kojih se rade paketi za socijalno ugrožene obitelji, pa je tako prošlog Božića preko 60 obitelji dobilo humanitarnu pomoć.
 
Volonterska priznanja će, ovisno o epidemiološkoj situaciji i mogućnosti organiziranja uzimajući u obzir sve preporuke Stožera civilne zaštite i HZJZ—a vezano uz situaciju s pandemijom COVID-19, biti uručena na svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca 2020. godine u Zagrebu.