Pridružite nam se u obilježavanju Tjedna Crvenoga križa!

06.05.2022.
U nedjelju 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca kojim u Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa. Hrvatski Crveni križ ovaj dan dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj. Usto, Hrvatski Crveni križ provodi i svoje redovite aktivnosti – od skrbi za one koji žive u siromaštvu pa do spašavanja života na vodi i organiziranja akcija darivanja krvi.

Kako bi se građane što bolje upoznalo s radom Crvenog križa, ali i mogućnošću njihovog doprinosa humanitarnom djelovanju, Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodit će niz korisnih aktivnosti u Tjednu Crvenoga križa od kojih izdvajamo:

08.05.2022. Petrinja u 10:30 sati – Otvorenje Centra za međugeneracijsku podršku
Na sam Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Petrinji će biti otvoren Centar za međugeneracijsku podršku koji je namijenjen stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške. Ovo je prvi prostor u Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa. Centar će biti otvoren u Kontejnerskom naselju, Sajmište 4 (Centar Novog života).
Nakon otvorenja Centra predviđen je i obilazak Kontejnerskog naselja Moščenica čijim je stanovnicima Hrvatski Crveni križ osigurao sjenice i roštilje kako bi nadolazeće toplije dane mogli kvalitetno provoditi na otvorenome.

10.5.2022. Zagreb u 18 sati – Promocija publikacija Crvenoga križa
Hrvatski Crveni križ već dugi niz godina izdaje brojne publikacije poput priručnika za prvu pomoć, odgoja za humanost i edukativnih slikovnica za djecu. U želji da se ti sadržaji više približe građanima, a posebno djeci, Hrvatski Crveni križ organizira prigodno i neformalno druženje s građanima na kojemu će biti riječi o navedenim publikacijama. Posebni sadržaji predviđeni su za najmlađe. Promocija će biti održana u knjižari Hoću Knjigu, Bogovićeva 7.

11.5.2022. Zagreb u 10 i 30 – Manifestacija Hrvatska Volontira
U partnerstvu s Hrvatskim Centrom za razvoj volonterstva, Hrvatski Crveni križ organizira manifestaciju Hrvatska volontira u kojoj sudjeluju i Mreža mladih Hrvatske te Savez izviđača Hrvatske. Ove godine naglasak će biti stavljen na izazove prirodnih i društvenih kriza kao što su klimatske promjene, COVID-19, nasilje, ratovi i veliki priljev izbjeglica. Organizatori će održati konferenciju za novinare, a potpisat će i Povelju o klimi i okolišu. Usto, građani će imati prilike vidjeti različite zanimljive aktivnosti navedenih sudionika. Manifestacija će biti održana u dvorištu IX. Gimnazije, Dobojska ulica 12.

14.5.2022. Kaštel Gomilica, 11 sati – Promocija Priručnika za nautičare i Rescue Runner vježba
U sklopu Hrvatskih dana male brodogradnje i turizma koji se održavaju u Kaštel Gomilici, Hrvatski Crveni križ predstavit će svoj najnoviji priručnik „Zaštiti sebe, druge i Jadran“. Riječ je o priručniku prve pomoći i koji je namijenjen ponajviše nautičarima. Priručnik donosi i dio koji se odnosi na odgovorno ponašanje prema moru i priobalju i prvi je takve vrste kod nas. Uz promociju priručnika, posjetitelji će imati prilike vidjeti i atraktivnu pokaznu vježbu spašavanja života na vodi uz pomoć plovila Rescue Runner. Promocija i vježba bit će održani u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.
Nakon toga, u 13 sati o priručniku će biti riječi i u knjižari Hoću knjigu koja se nalazi u sklopu Joker Centra u Splitu, Put Brodarice 6.

Hrvatski Crveni križ poziva sve građane da nam se pridruže u obilježavanju Tjedna Crvenoga križa!