Pridružite nam se na velikoj proslavi humanosti u Lipiku!

02.05.2024.
Hrvatski Crveni križ obilježavanje Svjetskog dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca te Tjednu Crvenoga križa u RH započinje u Lipiku 6. svibnja (ponedjeljak) cjelodnevnim programom pod nazivom „Proslava humanosti“.
 
Program započinje u 10 sati događanjem pod nazivom „Tko pliva, ne tone“. Riječ je o događanju za djecu u sklopu kojega će najmlađi imati prilike usvojiti i poboljšati plivačke vještine. Budući da Hrvatski Crveni križ potiče uključivanje građana u programe sigurnosti na vodi, organiziran je događaj za djecu jer se mališane od rane dobi treba podučiti prevenciji i odgovornom ponašanju na vodi i uz vodu.
 
U 11 sati u Multikulturalnom centru Lipik bit će predstavljena slikovnica „Žabac i izgubljeni dom“, kao i računalna igrica „Planet dobrih djela“. Djeca će imati priliku čuti i popričati o važnosti zaštite okoliša i volontiranju. Usto, mališani će imati priliku zaigrati i edukativnu dječju mobilnu igru "Planet dobrih djela". Riječ je o korisnoj igrici uz koju djeca uče kako humanitarno i ekološki djelovati
 
Program se nastavlja u 15 sati simpozijem pod nazivom „Sestrinstvo u kriznim stanjima - Lipik 2024“ koji će biti održan u Narodnim kupkama Toplica Lipik. Tema simpozija iznimno je aktualna s obzirom na to da se dotiče kriznih stanja uvjetovanih ljudskim faktorom poput ratova, terorizma i prirodnih katastrofa. Simpozijem se obilježava i Međunarodni dan sestrinstva pa će biti riječi i o bogatoj povijesti sestrinstva u Hrvatskoj koje je duboko povezano s Crvenim križem. Simpozij organiziraju Hrvatski Crveni križ i Udrugu medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika Domovinskog rata, a na njemu će govoriti eminentni stručnjaci s područja sestrinstva.
 
Nakon simpozija, u 16 sati i 30 minuta, u Perivoju Toplica Lipik bit će organizirana Interpretacijska šetnja pod nazivom „Čarolija dobre vode“. Ta će šetnja sve sudionike odvesti stotinjak godina unatrag, a imat će se prilike družiti s povijesnim ličnostima poput sestre Štefanije Papailiopulos, volonterke Crvenoga križa i dobitnice prestižne svjetske nagrade „Florence Nightingale“.
 
Program „Proslave humanosti“ u Lipiku završit će izložbom „Put humanosti“ koja će biti otvorena u lipičkom Multikulturalnom centru u 18 sati. Izložba je posvećena sestri Štefaniji Papailiopulos, istinskoj junakinji humanosti, ljudskosti, čovječnosti, ali ponajviše junakinji zdravstva i sestrinstva koja je ostavila trajan trag i neprocjenjiv doprinos boljem životu ljudi u ruralnim područjima Hrvatske.
 
Pozivamo vas da nam se pridružite u Lipiku te da zajednički proslavimo humanost, solidarnost, zajedništvo i toleranciju - vrijednosti koje su nam svima danas itekako potrebne!