Priče izbjeglica u Muzeju prekinutih veza

19.06.2019.
U povodu Svjetskog dana izbjeglica u Muzeju prekinutih veza otvorena je izložba „Što smo ostavili iza nas? Priče izbjeglica“ koju je organizirao Hrvatski Crveni križ u suradnji s UNHCR-om.

Na otvorenju izložbe govorili su suosnivačica Muzeja prekinutih veza Olinka Vištica, glasnogovornik UNHCR-a Jan Kapić i Branko Orišković (HCK).Olinka Vištica izrazila je zadovoljstvo što je i ove godine Muzej prekinutih veza ugostio izložbu posvećenu ljudima koji su morali napustiti svoje domove i time iza sebe ostavili brojne prekinute veze. Posebnu je zahvalu uputila Nataši Njegovanović i Charlotte Fuentes, fotografkinji i autorici koncept.

„Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava svake godine 20. lipnja, posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica. Mnogi ljudi prisiljeni su ostaviti sve za sobom kako bi pobjegli od rata, proganjanja ili terora. Hrvatski Crveni križ, u duhu partnerstva i suradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova, UNHCR-om, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatskim pravnim centrom, Uredom pravobraniteljice za djecu, kao i ostalim nadležnim ministarstvima, udrugama i institucijama te lokalnom zajednicom i dalje će pružati humanitarnu, psihosocijalnu i drugu pomoć tražiteljima međunarodne zaštite te osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj“, kazao je Orišković.U sklopu izložbe prikazani su osobni predmeti izbjeglica koji svjedoče o nekoj od veza koju su ostavili iza sebe – podsjetnici na izgubljene veze s članovima obitelji, partnerima, domovinom…

Izložba se može razgledati sve do 15. srpnja 2019.