Preporuke za darivatelje krvi tijekom pandemije koronavirusa

03.12.2020.
Potrebe za zalihama krvlju i krvnim pripravcima su stalne, bez obzira na krizne situacije u kojima se nalazimo. U nastavku donosimo informacije za darivatelje krvi vezane uz darivanje krvi tijekom pandemije koronavirusa
 
 
1. U razdoblju od 14 dana odbijaju se osobe koje su putovale izvan  Republike Hrvatske (računajući od datuma povratka u Hrvatsku). 
 
2.  U razdoblju od 14 dana odbijaju se osobe koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim sa Sars-cov-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije). 
 
3. U razdoblju od najmanje 28 dana odbijaju se osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa na SARS-COV-2 u slučaju asimptomatske infekcije.
 
4. Molimo sve darivatelje u slučaju da nakon darivanja krvi razviju simptome infektivne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, opća slabost, bolovi u mišićima i/ili zglobovima, kratki dah, gubitak osjeta njuha) ili bilo kakve promjene zdravstvenog stanja da se jave na broj telefona 01/ 46 00 337 (od 07.30 do 19.00 sati) te 01/ 46 00 321 izvan radnog vremena.
 
5. Darivateljima krvi koji su stariji od 60 godina, sukladno preporukama Nacionalnog stožera zbog zaštite vlastitog zdravlja, preporučamo da ne dolaze na akcije darivanja krvi i da ostanu kod svojih kuća te da općenito smanje sve socijalne kontakte.
 
 
Preuzeto sa stranica hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu