Predstavnici HCK na treningu za trenere iz područja psihosocijalne podrške

11.12.2018.
Od 6. do 10.  prosinca šest djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa sudjelovalo je na treningu za trenere iz područja psihosocijalne podrške u Beogradu. Trening je održan u okviru projekta ''Psychological first aid and Psychosocial Support in Complex Emergencies (PFA-CE)'', a osim predstavnika iz Hrvatske sudjelovali su i predstavnici Nacionalnih društava Crvenog križa Makedonije i Srbije.

Interaktivnim radionicama i predavanjima sudionici treninga educirali su se za provođenje treninga volontera i djelatnika koji pružaju različite oblike pomoći i podrške u kriznim situacijama.

Na treningu su se koristili edukativni materijali koje su razvili stručnjaci Sveučilišta u Innsbrucku u okviru projekta iz tri područja:
  • psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera
  • psihosocijalna podrška djelatnicima i volonterima
  • koordinacija i podrška spontanih volontera. 
Trening su provodile Lidija Ric Rihter, Jovana Bjelkić, Nataša Todorović i Milutin Vračević iz Crvenog krsta Srbije i Marija Juzbašić i Danijela Stiplošek iz Hrvatskog Crvenog križa.
 
Nakon prilagodbe edukativnog paketa potrebama Hrvatskog Crvenog križa, početkom 2019. održat će se nacionalni trening za trenere na kojem će se dodatno educirati 15 predavača koji će potom provoditi osnovne edukacije iz ovih područja za pripadnike interventnih timova i koordinatore volontera u svojim lokalnim društvima Crvenog križa.
 
PFA-CE (http://www.pfa-ce.eu/) je dvogodišnji transnacionalni projekt čiji je nositelj Austrijski Crveni križ, a koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Sveučilištem u Innsbrucku, Talijanskim Crvenim križem, Slovenskim Crvenim križem, Makedonskim Crvenim krstom i Crvenim krstom Srbije. Projekt je financiran iz fonda ECHO (http://ec.europa.eu/echo/) te traje od 1. travnja 2017. do kraja ožujka 2019. godine.