Predstavljeni rezultati pilot projekta Misli na svoje zdravlje - odazovi se na preventivni pregled

22.11.2023.
Ministarstvo zdravstva predstavilo je 22. studenog 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci rezultate pilot projekta Misli na svoje zdravlje - odazovi se na preventivni pregled.

Ministar zdravstva prof. dr. Vili Beroš, dr. med. objasnio je odabran slogan ZDRAVLJE JE PRVO te objasnio razloge djelovanja preventivnih pregleda koji imaju za cilj novi smjer hrvatskog zdravstvenog sustava usmjeren ka preventivi i ranom otkrivanju bolesti. To je odgovor na izazove koji uključuju rizične faktore uzroke pobola i smrtnosti. Rečeno je da pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj ne prate EU prosjek.

Pokazatelji uzeti u obzir su pobol, uzroci bolničkog liječenja, čimbenici rizika, izbježiva smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti.

Preventivni zdravstveni pregledi uključuju ranu detekciju, ciljani probir i pravodobni tretman.

Pilot projekt uključio je broj liječničkih timova u slijedećim županijama: Sisačko moslavačka (10), Primorsko goranska (30), Međimurska (9), Osječko baranjska (22) i Splitsko dalmatinska (11). Ukupno je u projekt uključeno 88 timova, a pregledano 213 osoba. Kod 149 pregledanih osoba što je 70% utvrđeni su faktori rizika. Na daljnje preventivne programe upućeno je 14% pacijenata, dok je 69% pacijenata trebalo daljnje preglede koje uključuju kardiološke, očne i ORL preglede.

Nakon odličnih rezultata dobivenih unutar pilot projekta, provedba preventivnih pregleda na nacionalnoj razini obuhvatiti će sve starije osobe od 40 godina koje zadnje dvije godine nisu bile na općem pregledu kod svog liječnika opće medicine kao i osobe s kroničnim bolestima koje zadnjih 6 mjeseci nemaju kontrolni pregled svoje kronične bolesti. Kroz novu ekstenciju postojećeg program koji se koristi u ambulantama opće medicine moći će se povezati ime pacijenta s dijagnozom kronične bolesti i na taj način uključiti sve pacijente u državi, naravno koji se odazovu i dođu na preventivni pregled. Zato jer ZDRAVLJE JE PRVO.