Predsjednik Republike Hrvatske uručio odlikovanja dobrovoljnim davateljima krvi

14.06.2022.
Na Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi dobrovoljnim davateljima krvi koji su dali krv 100 i više puta (muškarci) i 75 i više puta (žene) u 2019. godini. Svečanosti održanoj u Uredu predsjednika Republike Hrvatske prisustvovali su i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. i izvršni predsjednik Robert Markt.



U svojem obraćanju predsjednik Milanović čestitao je prisutnim darivateljima Svjetski dan darivatelja krvi i istaknuo: „Danas će mi biti osobita čast i zadovoljstvo, u ime hrvatske države, hrvatske Republike, nagraditi i odlikovati jednu grupu nesebičnih ljudi koji doslovno daju sebe, otkidaju od sebe, da bi netko nepoznat bio izliječen ili da bi mu bio spašen život. To je najplemenitija vrsta davanja i darivanja jer uz nju ne ide pompa, ne ide slava, ne idu vijesti, ne ide ništa što je javno, samo privatno i osjećaj da si učinio dobro djelo.“

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. u svojem je obraćanju rekao da osjeća ispunjenost duše zbog toga što je darivanje krvi akt bez presedana. „Akt u kojem vi potpuno nepristrano vršite najviši mogući akt čovjekoljublja. Smisao života svakog darivatelja krvi je čovjekoljublje jer on ne zna kome daje krv“, poručio je prim. Jelić.



U ime svih odlikovanih obratio se dobrovoljni davatelj krvi Igor Strbad koji je zahvalio  predsjedniku Milanoviću na odlikovanjima uručenima na svečanosti održanoj na Svjetski dan darivatelja krvi čime im je ovaj dan učinio danom za pamćenje. Naglasio je da sve dobrovoljne davatelje krvi ispunjava i veseli što su svojim humanim činom spasili mnoge živote i vratili mnoge osmjehe na lica.



Na današnjoj svečanosti odlikovanje je primilo 77 dobrovoljnih davatelja krvi od ukupno 195 odlikovanih u 2019. godini. Ostali dobrovoljni davatelji krvi odlikovani u 2019. godini odlikovanja su primili na svečanoj dodjeli u svibnju.

Izvor fotografija: „Ured Predsjednika RH, Ana Marija Katić, Tomislav Bušljeta“.