Predsjednik Republike Hrvatske uručio odlikovanja dobrovoljnim davateljima krvi

24.05.2022.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ dobrovoljnim davateljima krvi koji su dali krv 100 i više puta (muškarci) i 75 i više puta (žene) u 2019. godini na svečanosti održanoj 24. svibnja 2022. godine u Uredu predsjednika. Na ceremoniji dodjele odlikovanja bili su i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. i izvršni predsjednik Robert Markt.

Uručujući odlikovanja predsjednik Milanović istaknuo je da je dobrovoljno davanje krvi u Hrvatskoj rezultat povijesti i tradicije te izrazio duboku zahvalu i poštovanje dobrovoljnim davateljima krvi. „Tu ima jako puno ljudi koji su spremni dati krv, bez da se na njih vrši pritisak ili da im se da neka protuusluga. Naprosto dragovoljno, dobrovoljno i humano dati tu dozu krvi. To je velika stvar, to je ljudski i to nije uobičajeno ponašanje, ni u Hrvatskoj, a još manje u svijetu“, rekao je predsjednik Milanović.



U ime dobrovoljnih davatelja krvi na odlikovanjima je zahvalio gospodin Danijel Bronzović koji je rekao kako su ponosni jer su svojim humanim činom doprinijeli potpunoj samodostatnosti i opskrbi zdravstva Republike Hrvatske s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi. „Nama, koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta, darivanje krvi je način života koji nas ispunjava i veseli jer smo nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili mnoge živote, kao i vratili mnoge osmjehe na lica“, rekao je gospodin Bronzović.



Odlikovanja je danas primilo 75 dobrovoljnih davatelja krvi od 195 odlikovanih. Ostali odlikovani u 2019. godini odlikovanja će primiti na svečanoj dodjeli planiranoj u lipnju.

Izvor fotografija: „Ured Predsjednika RH, Ana Marija Katić, Tomislav Bušljeta“.