Predsjednik Milanović uručio odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krvi

21.10.2022.
U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene dobrovoljnim darivateljima krvi u 2020. godini.U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je zahvalnost dobrovoljnim darivateljima krvi u ime hrvatske države i u svoje osobno. „Vama koji nesebično dajete sebe zahvaljujem, u nadi da postoji jedan mlađi ešalon od vas koji će stati na vaše mjesto i nastaviti s istom plemenitom praksom i davanjem od sebe, u zemlji u kojoj je volonterstvo, pomaganje drugome bez naknade i bez protuusluge slabo razvijeno. Tu zaostajemo za zapadnoeuropskim državama, koje možda nisu tako tople i ljudski prisne kao što naš narod je, ali kad treba pomoći tu su. Velika iznimka u Hrvatskoj su dobrovoljni davatelji krvi. To ste vi. Ovo je treći puta da upriličujemo ovakvu svečanost. Ja vam još jedino mogu i želim reći puno hvala. Neću vam reći da nastavite, mislim da ste vi svoje dali, a ako nastavite,  još bolje. I tu će na vašem mjestu, uvjeren sam, biti neki drugi i to vrlo brzo. Hvala vam i želim vam dobro zdravlje i dug život!“,  poručio je predsjednik Milanović odlikovanim dobrovoljnim darivateljima krvi.Na svečanosti u Uredu predsjednika odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih darivatelja krvi od 178 odlikovanih. To su: Damir Anić, Davor Barlafa, Zlatko Bašlin, Ivan Bebek, Miljenko Benc, Branko Blažek,Ivan Bosilj, Franjo Bračko, Ibrahim Brkić, Anđelko Butorajac, Miroslav Čeme, Goran Čirjak, Ivan Črepinko, Ruža Đurček, Ivan Farkaš,      Zvonko Galik, Ivica Grudić, Jure Hodak, Damir Horak, Ivica Huzanić,        Hrvoje Jurašić,  Petar Jurić, Davor Klepin, Željko Kočiš, Zdravko Kolobarić, Hrvoje Komljenović, Igor Kontošić, Božidar Kozulić, Zdravko  Kralj, Vladimir Krapinec, Darko Krmpotić, Darko Lazar, Zdravko  Lovrenščak, Dinko  Mališa, Željko Marinović, Damir  Markalaus, Marino Marušić, Zoran  Matovina, Dražen Medvedec, Jadranko  Mihalić, Đuro Mihoci, Milan  Milolaža, Esnaf  Novljaković, Stipo Pavlović, Blanka Perasić, Željko Petranović, Krsto  Poljak, Damir  Popović,  Ivan  Priman, Željko  Radivoj, Drago Roksa, Robert Savić, Vilko  Schwaller, Mladen  Seleš, Miroslav Šanda, Ivan  Šemnički, Zdravko  Štefanić, Bosiljko Tadić,  Vlado Tominac, Tulio Valenta, Silvio  Vasari, Zvonko Vrabac, Branko Vrbanac i Lučano Žiković. Ostali dobrovoljni darivatelji krvi odlikovani u 2020. godini odlikovanja će primiti na svečanoj dodjeli sljedeći tjedan.

U ime odlikovanih obratio se dobrovoljni davatelj krvi Igor Kontošić koji je zahvalivši predsjedniku Milanoviću na dodijeljenim odlikovanjima kazao kako su svi dobrovoljni darivatelji krvi ponosni na činjenicu da su svojom krvlju pomogli sačuvati ili produljiti nečiji život. „Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti dovoljnim količinama sigurne krvi upravo zbog tog očuvanog kruga solidarnosti. Krv je za život neophodna, nezamjenjiva i njen je jedini izvor čovjek. Darivanje krvi plemenit je čin jer smo tu dragocjenost odlučili podijeliti sa drugima. Nama koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta darivanje krvi je način života koji nas ispunjava i veseli. Nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili smo mnogo živote i usrećili brojne ljude i njihove obitelji“, rekao je gospodin Kontošić.Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike bile su zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak, voditeljica Odjela za dobrovoljno davalaštvo krvi Božica Bortek i voditelj Odjela za dobrovoljno davalaštvo krvi Šani Samardžić.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.