Poziv izbjeglicama u privatnim smještajima da se jave Službi traženja Crvenoga križa

05.03.2022.
Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa ima ključnu ulogu u prihvatu izbjeglica koje pristižu iz Ukrajine u Hrvatsku. Sve one koji dođu u prihvatne centre, ali i one koji se prijave, a smješteni su u privatnim objektima, Služba traženja evidentira i ti podaci koriste se u slučaju razdvajanja članova obitelji koje se često događa u oružanim sukobima. Usto, Služba traženja pomaže i uspostavljanju komunikacije kada izbjegle osobe same imaju problem to učiniti, a na osnovu tih podataka radi se i procjena humanitarnih podataka.

Osim u prihvatnim centrima, Služba traženja evidentira i izbjeglice u privatnim smještajima koje su se prijavile društvu Crvenoga križa u mjestu u kojemu trenutno borave. U ovom trenutku na tim aktivnostima radi 39 društava Crvenoga križa diljem Hrvatske, a u sustavu Službe traženja evidentirano je gotovo 400 osoba.

Hrvatski Crveni križ poziva sve osobe koje su smještene u privatnim objektima da se jave Službi traženja Crvenoga križa zbog evidencije, ali i ostvarivanja prava na humanitarnu pomoć. Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje jer može pomoći i u kasnijem procesu integracije izbjeglica u društvo.

Kao sastavnica jedinstvene svjetske mreže društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa surađuje sa Međunarodnim odborom Crvenog križa i svim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta kako bi se ponovno uspostavile obiteljske veze i omogućila razmjena vijesti među razdvojenim obiteljima.