Posjet veleposlanika Nacionalnom logističkom centru

13.07.2023.
Nacionalni logistički centar Hrvatskog Crvenog križa 13. srpnja 2023. godine posjetili su: veleposlanik Japana Nj. E. Masato Iso, veleposlanik Kine Nj. E. Qianjin Qi, veleposlanik Mađarske Nj. E. Csaba Demcsák, veleposlanik Nizozemske Nj. E. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Španjolske Nj. E. Juan González-Barba, veleposlanik Turske Nj. E. Yavuz Selim Kiran, zamjenik šefa Misije i otpravnik poslova a.i. u Veleposlanstvu Njemačke gosp. Harald Seibel te zamjenik otpravnika poslova a.i. u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država gosp. Christian Lynch.



U svojem pozdravnom govoru izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zahvalio je svima na dolasku te istaknuo: „Ovu prigodu želio bih iskoristiti da u ime Hrvatskog Crvenog križa izrazim zahvalnost vladama vaših država, ali i nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz vaših zemalja za svu podršku i pomoć pruženu Hrvatskom Crvenom križu u odgovoru na krizne situacije tijekom posljednjih desetak godina, od poplava koje su u 2014. godini pogodile županjsku Posavinu, migrantske krize u 2015. i 2016. godini do pomoći pružene nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji 2020. godine.“



Tijekom posjeta predstavnici diplomatskog zbora imali su se priliku upoznati se s djelatnostima i kapacitetima Hrvatskog Crvenog križa. U Kriznom operativnom centru više se govorilo o aplikaciji Zapovjednog sustava nove generacije (engl. NICS - Next Generation Incident Command System) koja omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama. Također, bilo je riječi i o aplikaciji virtualnog skladišta razvijenoj kroz projekt Poboljšanje prekogranične pripremljenosti kroz zajedničko upravljanje hitnim zalihama u Jugoistočnoj Europi - XStock čiji je cilj jačanje prekogranične suradnje i pripreme za odgovor na krizne situacije kroz zajedničko upravljanje zalihama dobara za krizne situacije. Gosti su imali prilike čuti više i pogledati video materijal s Međunarodne vježbe timova za odgovor na krizne situacije koju je Hrvatski Crveni križ organizirao u listopadu prošle godine.  



Uslijedio je obilazak skladišnog prostora tijekom kojega su veleposlanici imali priliku vidjeti opremu kojom Hrvatski Crveni križ raspolaže za odgovor na krizne situacije i čuti više o standardnim zalihama. Upoznali su se i s dijelom opreme kojom se koriste pripadnici Specijalističkog  interventnog tima za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima, a govorilo se i o ulozi Hrvatskog Crvenog križa u educiranju i licenciranju spasioca za spašavanje iz vode. Predstavljen je i rad Hrvatskog Crvenog križa u području migracija i psihosocijalne podrške, te u području obnavljanja obiteljskih veza i rada Službe traženja.



Cilj posjete bio je upoznati veleposlanike s različitim aktivnostima i uslugama te opremom koju Hrvatski Crveni križ koristi u odgovoru na krizne situacije, ali i predstaviti buduće planove za razvoj i nadogradnju postojećih aktivnosti.