Posjet Regionalnom uredu Međunarodne federacije i Mađarskom Crvenom križu

31.08.2018.
Delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom posjetila je u Budimpešti Regionalni ured Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za Europu te sjedište Mađarskog Crvenog križa. Svrha posjeta bila je predstaviti potencijal Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa za potrebe edukacije iz područja logistike za nacionalna društva iz područja jugoistočne Europe.

Stvaranje mogućnosti za zajedničku edukaciju jedan je od ciljeva mreže nacionalnih društava iz područja jugoistočne Europe koja je u svibnju prošle godine pokrenuta na inicijativu Hrvatskog Crvenog križa pod nazivom „Susjedi pomažu prvi“ (Neighbours Help First).

Prilikom posjeta Regionalnom uredu Međunarodne federacije za Europu, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt govorio je o važnosti edukacije: „Za naš svakodnevni rad najvažnija je educiranost naših zaposlenika i volontera. A logistika je ono što nam je svima neophodno za provedbu bilo koje naše operacije pomoći u bilo kojoj kriznoj situaciji, ali i učinkovitom osiguravanju pomoći u redovnom radu. Stvaranjem jednog sveobuhvatnog edukacijskog centra, osiguravamo temelje za izvrsnost u provedbi naših aktivnosti."Regionalni direktor Međunarodne federacije za Europu Simon Missiri zahvalio je izvršnom predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa na iskazivanju vodstva, inicijativi i inovativnosti te rekao: „Želim vam poželjeti dobrodošlicu u naš ured i čestitati na vašoj velikoj 140. obljetnici koju obilježavate ove godine.“

Osim sastanka s regionalnim direktorom i osobljem Regionalnog ureda, delegacija je posjetila i sjedište Mađarskog Crvenog križa. Glavni direktor Mađarskog Crvenog križa Istvan Kardos izrazio je zadovoljstvo posjetom te predstavio projekt koji je pokrenut početkom kolovoza ove godine: „Izuzetno nam je zadovoljstvo što vas danas možemo ugostiti u ugostiteljskom objektu našeg nacionalnog društva koje smo nazvali Empathy Cafe. Prihod ostvaren prodajom hrane i pića koristit ćemo za provedbu programa Mađarskog Crvenog križa.“

Izvršni predsjednik imao je priliku susresti se i nekadašnjim predsjednikom, danas posebnim savjetnikom u Mađarskom Crvenom križu, Georgom von Habsburgom kojega je zamolio za pomoć u realizaciji subregionalne inicijative „Susjedi pomažu prvi“.