Posjet pučkog pravobranitelja Ukrajine i pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske raseljenim osobama iz Ukrajine

28.10.2022.
Delegacija na čelu s ukrajinskim pučkim pravobraniteljem Dmytrom Lubinetsom zajedno s pučkom pravobraniteljicom Republike Hrvatske Tenom Šimonović Einwalter posjetila je 27. listopada 2022. godine raseljene osobe iz Ukrajine smještene u motelu Plitvice u Zagrebu. Cilj posjeta bio je pobliže se upoznati s iskustvima Ukrajinaca koji su svoj privremeni dom pronašli u Hrvatskoj.



Organiziran je susret s predstavnicima osoba koje su tamo smještene od samog početka rata u Ukrajini. Ukrajinski pučki pravobranitelj izrazio je svoju zahvalnost za sve oblike pomoći koji se pružaju njegovim sunarodnjacima koji su zbog ratnih zbivanja prisiljeni tražiti sigurnost u Hrvatskoj, a posebno je istaknuo zadovoljstvo uvjetima kolektivnog smještaja te dostupnosti podrške.



Ispred Hrvatskog Crvenog križa sastanku je prisustvovala Ella Kravchenko koja je predstavila program psihosocijalne podrške raseljenim osobama iz Ukrajine. Od samog početka rata u Ukrajini Hrvatski Crveni križ je u različitim dijelovima Hrvatske osigurao dostupnost educiranih djelatnika i volontera koji pomažu u prevladavanju posljedica ratnih trauma te omogućuju da se osobe pod privremenom zaštitom bolje prilagode novim okolnostima života u Hrvatskoj. Osim psihosocijalne podrške Hrvatski Crveni križ distribuira humanitarnu pomoć, pruža usluge Službe traženja te pomaže u boljoj integraciji osoba u hrvatsko društvo povezivanjem s relevantnim organizacijama i institucijama.