Posjet Dječjem vrtiću Videk iz Brdovca u sklopu projekta „Odgoj za humanost od malih nogu - Kutić humanosti“

11.11.2022.
Djelatnici Hrvatskog Crvenog križa posjetili su Dječji vrtić Videk iz Brdovca koji je jedan od partnera na projektu „Kutić humanosti“. Djeca i njihovi odgojitelji su nam prezentirali dosadašnje provedene projektne aktivnosti koje su proveli u vrtiću i izvan njega, a usmjerene na poticanje razvoja humanih vrijednosti, odgoja za volontiranje i aktivnog sudjelovanja u zajednici kroz razne aktivnosti i humanitarne akcije.
Dječji vrtić Videk u projekt je uključio 135 djece iz pet odgojnih skupina smještenih na tri lokacije, u Brdovcu, Laduču i Prigorju Brdovečkom. Odgojitelji, djeca, njihovi roditelji, volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić bili su iznimno kreativni u izradi materijala za aktivnosti i u samoj provedbi brojnih aktivnosti: formirani su Kutići humanosti u svim odgojnim skupinama uključenima u projekt, a u opremanju kreativnim slikovnim materijalima pomoglo im je Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić.



Nadahnuti slikovnicom „Drvo dobrih djela“ koja je također osmišljena i izrađena u sklopu projekta, odgojitelji i djeca su osmislili predstavu i razne kreativne igre povezane s aktivnostima Crvenog križa i razvojem humanih vrijednosti.
Zahvaljujući svakom Kutiću humanosti u svakoj odgojnoj skupini Crveni križ postao je sastavni dio njihove svakodnevnice te je prilagođen potrebama i specifičnostima svake skupine. Najvažniji rezultat osmišljenih centara humanosti je svakodnevno življenje i poticanje razvoja humanih vrijednosti, poštivanje različitosti, jačanje osjetljivosti na potrebe onih ranjivijih i stavljanje u njihove „cipele“ kroz niz igara i aktivnosti koje se u Kutićima humanosti provode.



Tako svaki Kutić humanosti ima izrađeno drvo dobrih djela na kojemu su dokumentirane sve njihove humanitarne akcije i aktivnosti. U Kutićima humanosti postoje pučke kuhinje u kojima djeca kroz igru postaju korisnici, ali i istovremeno i uče kako se pripremaju zdravi obroci. Kutići humanosti imaju predviđena mjesta za prikupljanje donacija (igračaka, higijenskih potrepština i sl.) za prethodno dogovorene skupine korisnika - djecu u bolnicama, starije i nemoćne. U nekima se slikovnica Drvo dobrih djela čita na engleskom jeziku, u drugima se uči i koristi znakovni jezik, u trećima se stvara predstava sjena na temu razvoja humanih vrednota, ali baš u svakom se žive vrijednosti Crvenog križa i to svakodnevno, redovito, iskustveno i životno blisko. Na kraju posjeta Dječjem vrtiću Videk dogovorene su daljnje aktivnosti koje će se provoditi u skladu s potrebama lokalne zajednice do kraja provedbe projekta.


 
Hrvatski Crveni križ, u partnerstvu s DV Videk iz Brdovca, DV Ciciban iz Bjelovara i DV Botinec iz Zagreba i u suradnji s društvima Hrvatskog Crvenog križa provodi projekt „Kutić humanosti“. Cilj projekta je humanitarni odgoj djece predškolske dobi i širenje humanitarnih ideja u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, kako bi ih se pripremilo za život u multikulturalnom okruženju te ih se od najranije životne dobi poticalo na aktivno i odgovorno sudjelovanje u životu lokalne zajednice i općenito u demokratskom razvoju društva.