Pomoć Crvenoga križa trenutno prima gotovo 12.000 raseljenih osoba iz Ukrajine

08.06.2022.
Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa dosad je evidentirala gotovo 11577 raseljenih osoba iz Ukrajine. Među njima je 50,7 posto žena, 39,1 posto djece i 10,2 posto muškaraca. Trenutno za izbjeglice diljem Hrvatske brine 98 društava Crvenoga križa, odnosno više od 400 volontera i 300 djelatnika.

Stanje financijskog apela za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine

Hrvatski Crveni križ za izbjeglice iz Ukrajine prikupio je 3.731.385,60 putem žiro računa te 116.325 kuna putem donatorskog telefona 060 9011.

Prikupljena sredstva namijenjena su za nabavku proizvoda poput posebnih prehrambenih namirnica, posteljine, odjeće, obuće i drugih artikala koji nisu obuhvaćeni paketima humanitarne pomoći. Za navedene potrebe dosad je iz apela potrošeno više od 1.905.519 kuna.

Stanje materijalnih donacija

Hrvatski Crveni križ i dalje prikuplja i materijalne donacije i to prehrambene artikle, higijenu i dječje potrepštine (ovdje možete pronaći popis artikala).

Od prikupljenih artikala složeni su paketi pomoći, a dosad je podijeljeno više od 9000 prehrambenih paketa, gotovo 10000 higijenskih paketa te više od 4000 dječjih paketa.

Prehrambeni, higijenski i dječji paketi, kao i u ostalim kriznim situacijama, dijele se svaka dva tjedna, ali pojedini artikli mogu se dobiti i češće ako za to postoji potreba.

Materijalne donacije i dalje se prikupljaju, a svi oni koji žele donaciju mogu donijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.
 
Psihosocijalna podrška

Timovi Crvenoga križa raseljenim osobama iz Ukrajine dosad su pružili psihosocijalnu podršku gotovo 14 207 puta na području cijele Republike Hrvatske. Psihosocijalna podrška pruža se u prihvatnim i kolektivnim centrima kroz individualne i grupne razgovore, ali i kao dio različitih igraonica i radionica. Mobilni timovi Crvenoga križa na poziv obilaze i ljude smještene u privatnom smještaju.
 
Donacije upućene izvan RH

Hrvatski Crveni križ dosad je u Ukrajinu i Poljsku uputio materijalne donacije u vrijednosti većoj od milijun kuna. Dvije pošiljke su otišle u Ukrajinu, a jedna u Poljsku.  Riječ je o setovima prve pomoći, dekama, vrećama za spavanje, jaknama, dječjoj hrani, gotovim jelima (konzervirana hrana i instant proizvodi) i higijenskim artiklima za osobnu higijenu.

Usto, Hrvatski Crveni križ za pomoć ukrajinskom stanovništvu dosad je uplatio 20.000 eura i to 10.000  eura Međunarodnom odboru Crvenog križa i 10.000 eura Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Obje organizacije prisutne su na terenu u Ukrajini te svakodnevno pomažu stanovništvu.