Pogledajte vrijedan i inspirativan film o udomiteljstvu djece u Hrvatskoj

05.06.2024.
Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec provodi vrijedan i inspirativni projekt „Stvori dom anđelu“ kojemu je cilj poticanje veće integracije udomljene djece u društveni život i njihova priprema za samostalan život nakon prestanka korištenja usluge smještaja. Usto, projektom se želi promovirati udomiteljstvo te pružiti podrška udomiteljima u njihovoj brizi za djecu.



Ideja za ovaj projekt proizašla je iz profesionalnog iskustva Jelene Mucko, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Vrbovec, stečenog radom u Centru za socijalnu skrb Vrbovec (CZSS). Područje općine Dubrava, koje GDCK Vrbovec pokriva, poznato je kao mjesto gdje su nastali začeci udomiteljstva za djecu i odrasle u Hrvatskoj. Prvi tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj formiran je upravo pri CZSS Vrbovec, a to područje i danas ima najveću koncentraciju udomiteljskih obitelji u zemlji.

Iskustvo pokazuje da udomiteljske obitelji često nemaju adekvatnu podršku za suočavanje s izazovima skrbi o djeci s traumatičnim iskustvima iz bioloških obitelji. Također, nedostaju kvalitetni programi pripreme udomljene djece za samostalan život nakon prestanka smještaja. Djeci nedostaju osnovna znanja o financijskoj pismenosti, upravljanju kućnim budžetom te sadržaji koji bi im pomogli u integraciji u lokalnu zajednicu, zbog čega su izloženi riziku od socijalne izolacije.



Projekt „Stvori dom anđelu“ nudi raznovrsne specijalizirane radionice poput robotike i STEM-a, estetskih radionica (frizerska, manikura, pedikura), kulinarskih, drvodjeljskih, tekstilnih, keramičarskih, sportsko-rekreativnih te radionica o financijskoj pismenosti i upravljanju kućnim budžetom. U sklopu projekta provode se i volonterske aktivnosti u kojima udomljena djeca sudjeluju kao pomagači i nositelji aktivnosti, a ne samo kao korisnici humanitarnih akcija.

Želja je da ovaj projekt pridonese većem stupnju podrške udomiteljima u skrbi za djecu te olakšavanju integracije udomljene djece u lokalnu zajednicu. Cilj je da djeca ne budu stigmatizirana kao stalni korisnici humanitarnih akcija, već da i sami aktivno sudjeluju kao pomagači drugima. Tako će steći praktična iskustva koja će im koristiti pri izlasku iz udomiteljskih obitelji i započinjanju samostalnog života.



Projekt ima za cilj i popularizaciju udomiteljstva u Hrvatskoj pa je tako snimljen i polusatni film koji naglašava važnost topline i sigurnosti obiteljskog doma za svako dijete, istovremeno služeći kao inspiracija i motivacija za sve one koji razmišljaju o udomiteljstvu.

Projekt „Stvori dom anđelu“ predstavlja važan korak prema stvaranju boljeg i podržavajućeg okruženja za udomljenu djecu i njihove udomitelje. Ovaj projekt Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec vrijedna je podrška toj ranjivoj skupini, a svojim korisnim aktivnostima promovira vrijednosti zajedništva, empatije i solidarnosti.


OVDJE možete pogledati film Stvori dom Anđelu.