Pogledajte kako djecu naučiti da pobijede stres i neugodne emocije

18.09.2020.
U sklopu  Disaster Relief Emergency fonda (DREF) razvijen je edukativni video materijal koji scenskim prikazima problematizira stres uzrokovan potresom i pandemijom koronavirusa (COVID-19) i savjetuje kako djeca mogu pobijediti neugodne emocije.

Video će se koristiti u edukativne svrhe kako bi djeci i stručnjacima koji rade s djecom pokazao kako da stres i posljedice stresa približe i objasne djeci na njima razumljiv način.
Video nudi tri tehnike koje djeca mogu koristiti za smanjenje stresa i opuštanje.

Dijete može odabrati za sebe najučinkovitiju od navedenih tehnika, a svakako ih je važno predstaviti djeci kao alat koji mogu koristiti u svakodnevnom životu  i u sve češćim izvanrednim situacijama.

 
Tehnike

Vježba dubokog disanja

Duboko disanje učinkovit je način za smirivanje fizičkih reakcija na stres. Duboko disanje smiruje otkucaje srca, snižava krvni tlak i pojačava osjećaj da imamo situaciju pod kontrolom. Ovu jednostavnu tehniku svatko može prakticirati.

 
Vizualizacija

Vizualizacija odnosno vođeno vizualno zamišljanje slika koristi maštu kako bi smirila um i buku koju stvaraju različite misli te time pomogla otpustiti negativne misli i brige. Ova tehnika može biti osobito korisna ako slijedi nakon progresivnog opuštanja mišića tako da dijete prvo pomogne tijelu opustiti se, a zatim opušteno smiri um. Zamišljanje ugodnog, mirnog mjesta jedna je od najjednostavnijih vizualizacija, lagana za gotovo svako dijete koje treba alat za smanjenje razine stresa. Vizualizacija boja također može biti korisna jednostavna tehnika koju možete naučiti dijete.

 
Trening opuštanja puhanjem balončića

Uobičajena igra puhanja balončića također može biti sjajna tehnika opuštanja. Aktivnost počinje tako da voditelj/ica puše balončiće, a djeca ih razbijaju. Nakon nekog vremena, postavimo zadatak da djeca razbiju samo jedan veliki balončić puhanjem. Podučavamo djecu kako da duboko dišu iz trbuha i polagano izdišu i tako razbijaju balon. Zatim djeca moraju napuhati jedan veliki balon, jedno po jedno, pri čemu im objašnjavamo da kada postanu jako ljuti ili preplašeni mozak želi više zraka, a pluća rade prebrzo i pokušavaju donijeti više zraka u mozak. Međutim, ako dišu sporije i dublje, mozak može „reći“ srcu da uspori i pluća će raditi bolje.