Podrška volonterima u suradnji s Atlantic Grupom

06.07.2020.
Jedno od najvažnijih pravila u koordinaciji rada volontera je ne zaboraviti reći HVALA koliko god posla imali u određenom trenutku, a nagrađivanje volontera važno je ne samo po završetku volontiranja nego u cijelom procesu.

Hrvatski Crveni križ temeljem Pravilnika o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu dodjeljuje volonterska priznanja svojim volonterima, a u tijeku cijelog proces volontiranja nastoji pronaći koncepte kojima bi volonterima zahvalio na vremenu, trudu, znanjima i vještinama koje ulažu u aktivnosti Crvenog križa.  U tu svrhu Hrvatski Crveni križ u suradnji s korporativnim sektorom osmislio je koncept osnaživanja volontera  online edukacijama.

U vrijeme pandemije koronavirusom (COVID -19) Hrvatski Crveni križ je želio svojim volonterima ponuditi online sadržaj koji će im dati mogućnost vlastitog rasta i razvoja, a kao svojevrsnu zahvalu za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima Crvenog križa. Koncept je zamišljen na način da se na redovitoj bazi održavaju razne vrste edukacija u suradnji s korporativnim sektorom. Idealni partneri u provedbi navedenog koncepta bili su motivirani zaposlenici Atlantic Grupe koji su  svoj dugogodišnji program volontiranja „Dan vrijednosti“ prilagodili novonastalim okolnostima.

Održane su ukupno tri edukacije na kojima je sudjelovalo više od 120 sudionika. Edukacija pod nazivom Osobna online sigurnost održana je 17. lipnja. Edukaciju je držao Dražen Pranić, rukovoditelj IT sigurnosti Atlantic Grupe. Na pitanje što ga je motiviralo da odvoji svoje vrijeme za ovu aktivnost, Dražen odgovara: „Volonteri iz Crvenog križa ulažu veliki osobni trud i žrtvuju svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli mnogima kojim je pomoć potrebna. Ovo je bio moj mali način da im kažem -  hvala vam, dobri ljudi. Također, smatram da je pitanje osobne online sigurnosti jako važno. Želio sam im kroz praktične savjete i primjere to osvijestiti.“

Dubravka Milinović, koordinatorica projekata u Atlanticu održala (25. lipnja) je edukaciju pod nazivom Osnove upravljanja projektima. Dubravka zaključuje kako joj je ovo “Fantastično iskustvo, odaziv je bio također odličan, volonteri su željni znanja i aktivno na kraju sudjeluju s komentarima i sugestijama, a i  pokojom zahvalom i pohvalom! Uz to što sam uživala dijeleći svoje znanje, kroz ovo iskustvo naučila sam i ja neke nove stvari“.

Andrija Bačić, stariji specijalist pribavljanja talenata Atlantic Grupe d.d., održao je (1.srpnja) predavanje na temu Pripreme za intervju nakon koji zaključuje „Iskustvo je bilo odlično, uvijek se osjećam dobro kad mogu pomoći ljudima svojim znanjem. Pogotovo ako ti ljudi pomažu svojim radom Crvenom križu“.

Prema evaluacijama provedenima neposredno nakon edukacija više od 90% sudionika odgovorilo je kako su naučili nešto novo  tijekom provedenih evaluacija,  kako im je online oblik edukacija zanimljiv te su gotovo svi iskazali interes kako bi željeli sudjelovati na drugim online edukacijama Hrvatskog Crvenog križa.