Podrška volonterima: Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i Ravnateljstva Civilne zaštite posjetitili Krapinu

02.04.2020.
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i pomoćnik ministra unutarnji poslova RH  Damir Trut posjetili su danas Krapinu kako bi pružili podršku volonterima Crvenoga križa koji svakodnevno pružaju pomoć ranjivim skupinama u vremenu epidemije koronavirusa.



Domaćin Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina izvijestio je kako su aktivnosti na njihovu području započele podjelom vode i hrane ljudima koji su satima čekali u koloni na graničnim prijelazima, a potom su započeli s nabavkom hrane i lijekova koji se dostavljaju starima, nemoćnima, bolesnima i osobama u samoizolaciji. Također, GDCK Krapina brine i za vozače kamiona koji su smješteni u karanteni u Tuheljskim toplicama.



„Mi također obilazimo i osobe koje su oboljele od koronavirusa i nalaze se na kućnom liječenju. Poštujući sve sigurnosne standarde, dostavljamo im potrebne proizvode poput higijene, hrane, lijekova…“, istaknuo je ravnatelj Šimunović.



Izvršni predsjednik HCK Robert Markt najavio je kako će pomoć oboljelima od COVIDa19 koji se nalaze na kućnom liječenju, pružati društva Crvenoga križa diljem Hrvatske.

„Te aktivnosti provodit će članovi našeg Interventnog tima koji će proći posebne edukacije i koji će dobiti svu potrebnu zaštitnu opremu. Važno je da brinemo za te ljude te da cijeloj javnosti poručimo kako nije u redu stigmatiziranje oboljelih jer bolest nitko ne bira i svakome se može dogoditi“, naglasio je Markt.



Pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Damir Trut pohvalio je dobru koordinaciju svih na terenu - policije, vojske i Crvenog križa.

'Crveni križ s više od tri tisuće ljudi u potpori našem starijem stanovništvu, ali i za sve druge zadaće koje radi, zaista je snaga koja se pokazala kao dobro organizirana. Ovakav opseg zadaća koje su pred svim uključenim snagama teško je bilo i predvidjeti prije dva do tri mjeseca“, napomenuo je Trut.

Više od 2000 volontera i nekoliko stotina djelatnika Crvenoga križa svakodnevno diljem Hrvatske pružaju pomoć osobama u potrebi, a za sve njih otvoren je i besplatni telefon 0800 1188. Na taj broj mogu se javiti svi kojima je potrebna pomoć.