Početni sastanak projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“

19.06.2023.
Hrvatski  Crveni križ organizirao je početni sastanak novog projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“ financiranog iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) koji je započeo 1. lipnja 2023. godine.
Sastanak je održan u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, a na njemu su uz predstavnike Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova - Službe za prihvat i smještaj i Uprave za Europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije kao projektni partneri Hrvatskog Crvenog križa.



Projekt vrijedan 2.753.604,08 EUR, od kojih je 75% iznosa odnosno 2.065.203,06 EUR sufinancirano iz EU fonda, namijenjen je tražiteljima međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj odnosno unaprjeđenju kvalitete i uvjeta njihovog života pružanjem socijalnih, psihosocijalnih i zdravstvenih usluga u skladu s najvišim međunarodnim i europskim standardima. Projektne aktivnosti provodit će se tijekom naredne tri godine u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini, zaključno s 31. svibnjem 2026. godine.

Hrvatski Crveni križ i Ministarstvo unutarnjih poslova su dugogodišnji partneri i iza sebe već imaju tri uspješno provedena projekta sufinancirana sredstvima Fonda AMIF, a Hrvatski Crveni križ je partner brojnim drugim nacionalnim društvima Crvenog križa i ostalim organizacijama na projektima koji se bave podrškom osoba pod međunarodnom zaštitom i migranata općenito.



Projekt obuhvaća niz projektnih aktivnosti kojima se pruža pomoć tražiteljima međunarodne zaštite u svakodnevnom životu. Među aktivnostima možemo izdvojiti pružanje podrške pri prihvatu i smještaju tražitelja međunarodne zaštite, individualnu i grupnu psihološku podršku, usluge prevođenja, organizaciju i održavanje dječjih radionica za djecu predškolske dobi, upućivanje i pomoć u ostvarivanju prava i usluga kao što su zdravstvena skrb, obrazovanje za djecu i odrasle te organizacija i održavanje edukativnih i informativnih radionica za djecu i odrasle.
 
Projektom su obuhvaćene i aktivnosti koje se odnose na pružanje pomoći pri održavanju higijenskih uvjeta u Prihvatilištu, s ciljem podizanja razine kvalitete života i standarda za tražitelje međunarodne zaštite, te nabava didaktičkih i drugih pomagala za pripadnike ranjivih skupina. Osigurano je i provođenje prijevoza i pratnje na medicinske preglede te nabava odgovarajućih lijekova i potrebnog pribora i potrepština za rad u ambulantama u Prihvatilištima. Cilj ovih aktivnosti je podići razinu kvalitete i životni standard za tražitelje međunarodne zaštite te im pružiti podršku u svakodnevnom životu.