Plovilom Rescue Runner upravljaju najbolji od najboljih!

29.07.2021.
Pripadnici specijalističkog interventnom tima (SIT)  za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križa ovoga tjedna održali su edukaciju i prezentaciju naučenih vještina upravljanja Rescue Runnerom u Novom Vinodolskom.



Rescue Runner je posebno plovilo plitkog gaza, malih dimenzija te velikih sposobnosti manevriranja koje su idealne u akcijama traganja i spašavanja gdje čamci i veća plovila nisu u mogućnosti djelovati.



Hrvatski Crveni križ jedini u Hrvatskoj posjeduje ova plovila, a pripadnici SIT-a uvježbavali su funkcionalnost i stabilnost plovila za spasilačke akcije na moru. Plovilo je pokazalo iznimne manevarske sposobnosti i brzinu pri spašavanju i  pretraživanju čak i u plitkim dijelovima mora uz stijene.



„Možemo se zavlačiti s njim u uske prostore, fleksibilan je i brz, nije sklon oštećivanju i odličan je za zahtjevan teren“, ističe Juraj Pavlić, spasilac Hrvatskog Crvenog križa i jedan o pripadnika SIT-a koji je obučen za upravljanje Rescue Runnerom.



Njegovo mišljenje dijeli i spasilac Sandro Eremija: „Plovilo je odlično, jako smo zadovoljni, a najveća mu je prednost što je brz i učinkovit u možebitnim složenim okolnostima.“



Ovakva plovila znatno unaprjeđuju operativne kapacitete već sada kvalitetno osposobljenih pripadnika specijalističkih timova za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križ te unaprjeđuju aspekt sigurnosti u hrvatskom turizmu.



„Ovim plovilima upravljaju najbolji od najboljih. To su oni spasioci koji su se pokazali najboljima u edukacijama za spašavanje života u najtežim uvjetima. Oni dobiju priliku za edukaciju upravljanja Rescue Runnerima“, pojašanja Ozren Pleše, instruktor Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.



Iskusni spasioci i karakteristike Rescue Runner plovila povećaju vrijednost i korisnost interventnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u sustavu zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj.