Petrinja: HCK otvara Centar za međugeneracijsku podršku

06.05.2022.
U nedjelju 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca kojim u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa. Hrvatski Crveni križ ovaj dan dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.
 
Iako situacija na području Sisačko-moslavačke županije nije više toliko u fokusu javnosti, stanovništvo pogođeno potresom i dalje se nosi s brojnim poteškoćama. Hrvatski Crveni križ stoga svakodnevno provodi brojne aktivnosti kako bi se tim ljudima barem malo olakšale životne okolnosti. Neprestano se radi i na osmišljavanju novih projekata, a jedan od njih javnosti će biti predstavljen na Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.
 
Naime, u nedjelju će u Petrinji biti otvoren Centar za međugeneracijsku podršku koji je namijenjen stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.
 
Ovo je prvi centar U Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa.