"Pazi, knjiga na arapskom!" u Dječjoj knjižnici Marina Držića

15.11.2019.
U sklopu projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju premještenih i preseljenih osoba – ARCI“, a s ciljem osnaživanja žena kako bi se olakšalo njihovo socijalno uključivanje u lokalnu zajednicu Hrvatski Crveni križ nastavio je suradnju s Dječjom knjižnicom Marina Držića u Zagrebu.
 
Ovoga puta je održana radionica za majke s djecom u sklopu 16. Festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!.
 
U sklopu festivala u Dječjoj knjižnici Marina Držića provedena je aktivnost „Pazi, knjiga na arapskom!“. Svrha te aktivnosti bila je književno druženje za djecu i majke te međusobno povezivanje osoba pod međunarodnom zaštitom i lokalne zajednice. Na radionici su sudjelovala djeca i žene hrvatskog i arapskog govornog područja te su se čitale dječje priče na hrvatskom i arapskom jeziku.


 
Glavni lik iz priče je mačak Harun koji uživa u ljenčarenju u dvorištima Damaska. Nakon čitanja priče i kratke rasprave djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici na kojoj su oslikavala mačke od papira. Dok su se djeca kreativno izražavala žene su imale priliku uz čaj međusobno razgovarati i razmjenjivati iskustava vezana uz život u Hrvatskoj. 
 
Ova aktivnost provedena je u okviru projekta „Aktivnosti Crvenog križa za integraciju preseljenih i premještenih izbjeglica (ARCI)“ koji financira Fond Europske unije za azil, migraciju i integraciju (AMIF).
ARCI je dvogodišnji transnacionalni projekt čiji je nositelj Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji se provodi u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, Njemačkim Crvenim križem i Bugarskim Crvenim križem.