"Ovoj zgradi svrha je obogatiti zajednicu, osobito one najranjivije"

07.07.2023.
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić i zamjenica izvršnog predsjednika Marina Pinjagić Telak posjetili su danas Gradsko društvo Crvenoga križa Sveti Ivan Zelina kako bi obišli novi multifunkcionalni centar za prevenciju s knjižnicom.



„Iznimno sam sretan što svjedočimo jednom predivnom kontinuitetu rada društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina. Ova prekrasna zgrada kojoj je svrha obogatiti život zajednici ljudi koji ovdje žive, osobito onim ranjivim skupinama, svjedok je velikog truda i rada naših volontera i djelatnika iz Svetog Ivana Zeline. Ponosan sam na sve njih i znam da će i dalje svojim radom mijenjati živote drugih nabolje“, poručio je danas prilikom obilaska dr. Josip Jelić.



Sastanku i obilasku zgrade, među ostalima, nazočili su i Mirjana Hranjec Banovec, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina, Branka Puhelek, ravnateljica društva, Hrvoje Košćec, zelinski gradonačelnik te Branka Hođa, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, normativne, upravno-pravne i ostale poslove.



Zelinski multifunkcionalni centar za prevenciju s knjižnicom vrijedan je 10.880.733,78 kuna i u potpunosti je financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar će služiti za pružanje socijalnih usluga na području Grada Svetog Ivana Zeline i Općine Bedenica, a što će doprinijeti smanjenju broja osoba u riziku od socijalne isključenosti i smanjenju broja osoba smještenih u institucije.



Socijalne usluge koje će se provoditi u Zelinskom multifunkcionalnom centru za prevenciju s knjižnicom su poludnevni boravak za osobe starije životne dobi, savjetovanje i pomaganje i to u obliku savjetovališta za prevenciju ovisnosti kod djece i mladih, psihosocijalna podrška i pomoć u kući.



Zahvaljujući centru, zajednica dobiva prostor za pružanje većeg broja socijalnih usluga, a koje su namijenjene sprečavanju i rješavanju poteškoća pojedinca, obitelji i ranjivih skupina te kojima će se poboljšati kvaliteta života općenito u lokalnoj zajednici.



Cilj projekta je promicanje uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture čime će se doprinijeti smanjenju osoba u riziku od socijalne isključenosti u lokalnoj zajednici i prevenirati institucionalizacija.



Provođenjem izvaninstitucionalnih socijalnih usluga omogućit će se obiteljski život i spriječiti potreba za institucionalizacijom.