Otvorena likovna izložba „Hrvatska očima Ukrajinaca“

12.02.2024.
Psihosocijalna podrška važan je element u oporavku od ratnih strahota i nošenju s izazovima izbjeglištva te ključan korak u integraciji u novu zajednicu. U procesu oporavka važno je osnaživanje pojedinca i zajednice te vraćanje osjećaja kontrole nad vlastitim životom, počevši od naizgled malenih stvari kao što je kvalitetno provođenje slobodnog vremena.



Upravo jednu takvu aktivnost smo podržali u sklopu našeg programa pružanja podrške osobama raseljenima iz Ukrajine koje su smještene u kolektivnom centru u Jastrebarskom.



Prošlog tjedna smo u suradnji s Glazbenom školom i Gradskim društvom Crvenog križa Jastrebarsko svečano otvorili likovnu izložbu pod nazivom „Hrvatska očima Ukrajinaca“. Prezentacijom likovnih uradaka želimo i lokalnoj zajednici približiti uloženo znanje i vještine koje je gospodin Yurii Strizhov, kao volonter Hrvatskog Crvenog križa, nesebično dijeli, pružajući polaznicima priliku da istraže važne teme u slikarstvu i otkriju svoje umjetničke potencijale.



Izloženo je 60-ak radova različitih slikarskih tehnika i formata, uključujući olovku, akril i vodene boje na papiru te nekoliko radova akrila i ulje na platnu. Izložba nosi naziv „Hrvatska očima Ukrajinaca“ jer su većim dijelom izloženi motivi hrvatskih pejsaža i arhitekture s posebnim naglaskom na Jastrebarsko. U zbirci se nalazi i nekoliko motiva poznatih slikara u reinterpretaciji polaznika radionice.



Ovu izložbu ne čine samo umjetnička djela već i priča o zajedništvu, otpornosti i ljubavi prema umjetnosti. Polaznici radionica ističu dobrobit radionica za njihovu mentalno zdravlje jer im daje priliku da se malo odmore i psihički odmaknu o ratnih strahota u Ukrajini, a pritom razvijaju nove vještine i otkrivaju svoje talente.



Otvorenje su svojim glazbenim nastupom uveličale Lana Vujaklija, učenica 4. razreda Glazbene škole Jastrebarsko i Anna Stepanchuk, učenica 3. razreda OOGO OŠ "Pavao Belas" u Brdovcu. Ovaj događaj je istinski primjer kako je umjetnost kao most koji spaja različite narode i kulture bez obzir na jezične prepreke.

Izložbu možete pogledati svakim radnim danom do 21. veljače 2024. godine u prostorijama Glazbene škole Jastrebarsko.