Otvorena izložba radova tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu

07.06.2023.
U Gradskoj knjižnici Dugave 6. lipnja 2023. godine svečano je otvorena izložba radova tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu koji su nastali u sklopu kreativne radionice koju Hrvatski Crveni križ svakodnevno provodi u prihvatilištu. Nastavak je ovo desetogodišnje suradnje Hrvatskog Crvenog križa i Gradske knjižnice Dugave koja se očituje kroz radionice arapskog jezika, susrete u sklopu Književne senzibilizacije, pričaonica za djecu i mlade te izložbi radova korisnika iz prihvatilišta.



Hrvatski Crveni križ svojim radom omogućuje tražiteljima međunarodne zaštite da kvalitetno provode vrijeme tijekom svog boravka u Hrvatskoj. U sklopu provođenja psihosocijalnih aktivnosti u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini Hrvatski Crveni križ provodi i kreativne radionice koje svoje polaznike potiču na kreativno izražavanje.



Kroz radionice svakodnevno prolaze tražitelji međunarodne zaštite iza njih ostaju umjetnička djela kojih se ne bi posramili ni mnogi školovani umjetnici. Kroz rad u kreativnim radionicama tražitelji međunarodne zaštite pronalaze sebe, otkrivaju talente za koje nisu ni znali da posjeduju te ostvaruju komunikaciju s ljudima različitih vjera i kultura. Na radionicama zajedno sudjeluju i muškarci i žene, čime se razbijaju i određeni tabui koji postoje u većini zemalja iz kojih polaznici radionice dolaze. Radovi tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb izloženi na ovoj izložbi nastali su u sklopu kreativne radionice Hrvatskog Crvenog križa koju vodi Ljubica Vlašić. U izradi radova sudjelovali su Samar Hamad Husseini (Egipat), Oleg Titov (Rusija) i Fatema Najib (Afganistan).



Svi radovi nastali su na inicijativu tražitelja međunarodne zaštite i rezultat su njihovog samoizražavanja. Kroz rad u kreativnim radionicama tražitelji međunarodne zaštite pronalaze sebe, otkrivaju talente za koje nisu ni znali da posjeduju te ostvaruju komunikaciju s ljudima različitih vjera i kultura. Na radionicama zajedno sudjeluju i muškarci i žene, čime se razbijaju i određeni tabui koji postoje u većini zemalja iz kojih polaznici radionice dolaze.



Izložba je otvorena do 1. srpnja 2023.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.