#OrangeTheRed: Borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

23.11.2021.
Hrvatski Crveni križ pridružuje se inicijativi Europske mreže mladih i mladih Španjolskog Crvenog križa, #OrangeTheRed koja će trajati do 28. studenog 2021. godine. Ova inicijativa za cilj ima borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog.

Nasilje počinje rano (1 od 4 mlade žene između 15-24 godine doživjela je nasilje od intimnog partnera) i ima cjeloživotni utjecaj na zdravlje i dobrobit žena i djevojčica te je upravo zato vrlo važno provoditi mjere rane prevencije. Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao najveća humanitarna organizacija mora ispuniti svoju obvezu sprječavanja i ublažavanja ljudskih patnje, doprinoseći održavanju i promicanju ljudskog dostojanstva i mira u svijetu.

Jedan od ciljeva inicijative #OrangeTheRed je i umrežavanje te razmjena znanja i iskustava o načinima na koje Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, odnosno različita nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca doprinose postizanju poštenijeg i pravednijeg društva. Iz tog razloga organizirani su različiti događaji na kojima će biti prezentirani prioriteti i inicijative Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u zaštiti protiv nasilja temeljenog na rodu i spolu te osnaživanju žena i djevojčica. Od danas pa do 28. studenog svi mogu sudjelovati na navedenim događajima, a detalje možete pronaći ovdje.