Okrugli stol „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“

09.06.2022.
Dana 8. lipnja u Karlovcu je održan okrugli stol projekta „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“. Okrugli stol je organizirao Hrvatski Crveni križ u suradnji s partnerima na projektu, gradskim društvima Crvenog križa Glina, Karlovac, Knin, Sisak i Županja, Općinskim društvom Crvenog križa Vojnić te Vukovarsko-srijemskom i Karlovačkom županijom, a domaćin okruglog stola bilo je Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac.


 
Okrugli stol otvorila je uvodnim riječima Ivana Zadražil, voditeljica Službe za rad s mladima, volonterima i Škole Hrvatskog Crvenog križa koja je naglasila kako su kroz projekt napravljeni nužni iskoraci u nastojanjima da se starije osobe uključi u volontiranje te ih se iz tradicionalne uloge primatelja usluga stavi u položaj pružatelja socijalnih usluga tj. aktivnih članova društva. 
 
Suzana Diklić, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, viša savjetnica - specijalistica Službe za razvoj i unapređenje socijalnih usluga iz Zavoda za socijalni rad, ukazala je na važnost ovakvih projekata i zahvalila se na prilici da čuje upravo ono što se u praksi događa tijekom njihove provedbe. Silvia Rusac, prof. dr. sc. s Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavila je priručnik „Volontiranje kao odgovor na izazove starenja“ za stručnjake i volontere koji rade sa starijim osobama s naglaskom na potencijal inovativno razvijenog alata za identifikaciju nasilja nad starijom osobom i važnost protokola o postupanju u slučaju sumnje na nasilje ili nasilja nad starijom osobom.


 
Na okruglom stolu prezentirane su provedene aktivnosti, rezultati projekta, izazovi u provedbi, a posebno je naglašen značaj volontiranja starijih osoba i njihov doprinos lokalnoj zajednici. Volonteri, koji su najvažnija karika u realizaciji projekta govorili su o svojim iskustvima i dobrobitima koje im je sudjelovanje na projektu omogućilo.
 
Okrugli stol dao je mogućnost i stručnjacima, ali i korisnicima i volonterima da konstruktivno razgovaraju o važnosti uključenosti starijih osoba u društveni život i njihovoj socijalnoj vrijednosti i potencijalu. Svi sudionici okruglog stola iskazali su zadovoljstvo aktivnostima projekta, ali i naglasili izazove (pandemija COVID – 19, a osobito potres na području Sisačko-moslavačke županije) s kojima su se tijekom provedbe nosili, a koji su uvelike utjecali na dinamiku i opseg implementacije aktivnosti.


 
Projekt se provodi od 3. kolovoza 2020. do 3. srpnja 2022. godine. Do 8. lipnja u projekt je uključeno 1.034 osoba, od kojih su 786 osobe starije od 65 godina, a 248 osoba su neformalni skrbnici tj. članovi obitelji koji skrbe o njima. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.