Okrugli stol povodom završetka projekta "Integrativna podrška djeci bez pratnje"

27.04.2022.
Hrvatski Crveni križ je 27. travnja 2022. organizirao Okrugli stol povodom obilježavanja završetka projekta Integrativna podrška djeci bez pratnje financiranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Na Okruglom stolu sudjelovalo je 28 stručnjaka koji se u svojem radu susreću s djecom bez pratnje iz ustanova socijalne skrbi u kojima su djeca smještena, raznih organizacija koje djeci pružaju podršku, kao i predstavnici nadležnih ministarstava, Vladinih ureda, pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu te provoditelji projekta iz gradskih društava Crvenog križa Karlovac, Osijek i Split, Hrvatskog pravnog centra i Hrvatskog Crvenog križa.



Sudionicima je predstavljen navedeni projekt i njegovi pozitivni učinci na djecu bez pratnje u lokalnim zajednicama kroz 24 mjeseca provedbe. Predstavnici gradskih društava Crvenog križa Karlovac, Split i Osijek prezentirali su svoju uključenost u projekt te pomake u lokalnoj zajednici nakon provođenja projektnih aktivnosti, kao i poteškoće s kojima su se susretali tijekom provedbe.



Osim toga, sudionici okruglog stola raspravljali su o izazovima i primjerima dobre prakse u radu s djecom bez pratnje iz perspektive različitih dionika sustava zaštite djece bez pratnje, institucija i pružatelja usluga. Zajednički zaključak svih stručnjaka koji su sudjelovali na Okruglom stolu je potreba pronalaska adekvatnog smještaja za djecu bez pratnje te pojednostavljivanje postupka uključivanja djece bez pratnje u osnovni i srednjoškolski obrazovni sustav. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo rezultatima provedenih projektnih aktivnosti te su izrazili daljnju potrebu za uključivanjem djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa u rad s djecom bez pratnje na području Republike Hrvatske.