Održana završna konferencija EU projekta STEP

16.05.2019.
Hrvatski, Britanski i Nizozemski Crveni križ i nevladine organizacije France terre d'asile, Hestia i Ashiana zajednički su organizirale 14. svibnja 2019. u Bruxellesu završnu konferenciju projekta STEP kojega je financirao Fond Europske unije za azil, migracije i integraciju.
 
Cilj konferencije bio je podijeliti sa širom javnošću ishode i rezultate dvogodišnjeg projekta.


 
Na konferenciji se raspravljalo o budućim koracima s ciljem poticanja i unaprjeđenja koordinacije relevantnih aktera u ovom području kako bi se iznašli načini kojima bi se istaknulo pitanje podizanja svijesti o rizicima trgovanja ljudima, identifikacije žrtava i pružanja pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima u Europi u kontekstu migracija.


 
Predstavnica Hrvatskog Crvenog križa imala je priliku predstaviti rezultate projekta postignute u Hrvatskoj – izradu Praktičnih smjernica za djelatnike na terenu na temu identifikacije žrtava trgovanja ljudima, džepni vodič s indikatorima trgovanja ljudima i informativne materijale za migrante koje je Hrvatski Crveni križ izradio u suradnji s nevladinom organizacijom France terre d'asile iz Pariza.

Među brojnim gostima i prezentatorima na konferenciji bili su predstavnici Europske komisije, Europskog potpornog ureda za azil (EASO), Vijeća Europe, Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Red Cross EU Office-a, Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike (ICMPD), Nizozemskog vijeća za izbjeglice (Dutch Refugee Council), Belgijskog Crvenog križa, Crvenog krsta Srbije, organizacija Salvation Army, Liječnici bez granica (MSF), Missing Children Europe, International Justice Mission iz Washingtona, NIDOS, AIRE centra iz Londona i drugi relevantni stručnjaci iz područja suzbijanja trgovanja ljudima i migracija.