Održana vježba operativnih snaga civilne zaštite, HCK pokazao odličnu spremu

16.05.2018.
U Ivankovu u organizaciji Općine Ivankovo i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovar pod nazivom „Požar u OŠ Augusta Cesarca Ivankovo 2018“ provedena je vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Sudjelovali su DVD Ivankovo, HGSS Stanica Vinkovci, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava Vinkovci s Ispostavom Markušica i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci.Tema vježbe bila je zaštita i spašavanje više od 600 učenika i nastavnog osoblja iz požarom zahvaćene zgrade OŠ Augusta Cesarca, a cilj provjera osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite u gašenju požara i spašavanju većeg broja osoba iz zapaljenog objekta.

Nakon izbijanja požara, ravnatelj škole Željko Puljić obavijestio je Županijski centar 112, i nakon zvona za uzbunu zapovjedio evakuaciju. Velika većina učenika je evakuacijskim putem pod pratnjom učitelja mirno i bez panike napustila školsku zgradu i smjestila se na sigurnom području. Dio učenika i učitelja, prema scenariju vježbe, ostao je blokiran iza vatrene i dimne barijere, pa su ih evakuirali vatrogasci i HGSS. Bilo je pet lakše i pet teško ozlijeđenih, a dvije osobe evakuirao je HGSS tirolskom prečnicom.Ozlijeđene osobe nakon trijaže koju je izvršio Zavod za hitnu medicinu predane su timu prve pomoći Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koji je proveo postupke prve pomoći i zbrinuo ozlijeđene u izmještajnom šatorskom naselju. Uz pružanje psihosocijalne pomoći, sve smještene u izmještajnom šatoru popisala je Služba traženja GDCK Vinkovci.

Prema ideji načelnika Općine Ivankovo Marka Miličevića, cjelokupna vježba snimana je s devet kamera i dronom kako bi bio objavljen edukacijski DVD, a učenici i nastavno osoblje imali priliku izravno pratiti sve detalje vježbe.
Vježba je nakon evakuacije zgrade nakratko prekinuta da bi evakuirani učenici i nastavno osoblje došli u školsku dvoranu gdje je bio postavljen video-zid na kojemu su u realnom vremenu projicirani svi standardni operativni postupci operativnih snaga sustava civilne zaštite. Učenici i nastavno osoblje kao i brojni gosti s velikim su zanimanjem pratili zbivanja na ekranu, koja su istovremeno preko razglasa komentirali moderatori iz operativnih snaga.Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci sudjelovalo je na ovoj vježbi s 23 educirana i uvježbana člana interventnog tima (procjena situacije, logistika, prva pomoć, psihosocijalna pomoć, Služba traženja i zorno prikazivanje ozljeda), kao i s potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima (šatori, kreveti, posteljina, nosila, stolovi, klupe) i voznim parkom od tri vozila.

Na analizi vježbe koju je vodio pročelnik DUZS-a Zdenko Lovrić izraženo je veliko zadovoljstvo ovakvim odvijanjem vježbe, jer su svi sudionici izvrsno obavili svoje zadaće, a evakuirani učenici i nastavno osoblje imali su priliku izravno gledati što se događa u požarom zahvaćenom dijelu škole, kao i najsitnije detalje postupaka svih sastavnica sustava civilne zaštite.

Sudjelovanje interventnog tima GDCK Vinkovci je ocijenjeno odličnim, a voditelj tima Zavoda za hitnu medicinu Mario Matić posebno je pohvalio rad ekipe prve pomoći Crvenog križa, koji iz vježbe u vježbu potvrđuju svoju vrhunsku osposobljenost.