Održana velika globalna konferencija za obitelji nestalih osoba

09.09.2021.
U Zagrebu je od 7. do 8. rujna održana II. Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba. Konferenciju je pratilo više od 500 sudionika iz 35 zemalja Azije, Afrike, Europe i Amerike i najveći je globalni događaj ikada organiziran za obitelji nestalih osoba.  

Zbog situacije izazvane korona virusom, konferencija je održana u virtualnom okruženju što je omogućilo da je prati veliki broj sudionika te je Konferencija bila najveći globalni događaj ikada organiziran za obitelji nestalih osoba.  



Iako su sudjelovale obitelji iz različitih dijelova svijeta te je i nestanak njihovih članova vezan za različite kontekste, bilo oružane sukobe, političke tenzije, migracije ili druge okolnosti nestanka, sve ove obitelji povezuje ista sudbina – traganje za odgovorima gdje se nalaze njihovi najmiliji.

Tijekom dvodnevne konferencije svi sudionici su imali priliku razgovarati o problemima koji proizlaze iz činjenice da je netko od njihovih najmilijih nestao te podijeliti svoja iskustva i znanja i učiti od osoba s kojima dijele istu sudbinu te stručnjaka i praktičara koji im mogu pružiti podršku.



Raspravljalo se o temama vezanim uz postupke traženja nestalih osoba, načine okupljanja i organiziranja članova obitelji nestalih osoba, potrebi pružanja psihološke, administrativne ili ekonomske podrške, kao i odgovora na probleme uzrokovane nestankom bliske osobe. Jedna od tema odnosila se i na potrebu podizanja svijesti o nestalim osobama među mladim generacijama te posebno potrebu podrške starijim članovima obitelji koji strahuju kako neće dočekati trenutak pronalaska svog nestalog člana.



Hrvatski Crveni križ organizirao je jedno od mjesta za praćenje Konferencije kako bi i obiteljima s područja Republike Hrvatske te na taj način omogućio da 18 članova obitelji, predstavnika Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece  poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, sudjeluje u radu Konferencije. Tijekom dva dana podijelili su s  drugim sudionicima iskustva i znanja stečena tijekom 30 godina traganja za članovima obitelji.



Potraga za informacijama o sudbini nestalih članova obitelji težak je i ponekad dugotrajan, složen i iscrpljujući proces za obitelji nestalih osoba. Mogućnost međusobnog povezivanja i suradnje kao i podijele iskustva, jedan je od načina da se obitelji međusobno pruže putem globalne mreže podrške u traganju za nestalim članovima obitelji.