Održana Skupština mladih Hrvatskog Crvenog križa

25.04.2022.
Od 22. do 24. travnja 2022. predstavnici mladih Hrvatskog Crvenog križa okupili su se u Domu Crvenog križa Grada Zagreba na Sljemenu, gdje je održana 2. sjednica 3. saziva Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa.
 
Predstavnici mladih Hrvatskog Crvenog križa prigodno su, po dolasku na Sljeme, 22. travnja 2022. posadili drvo crvenog javora kao poklon Zemlji povodom Dana planeta Zemlje.


 
Na sjednici je prisutnima predstavljeno Izvješće o radu Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

Osim redovitih aktivnosti koje su provodili, mladi Hrvatskog Crvenog križa su u odgovoru na krizne situacije sudjelovali u aktivnostima vezanim za provedbu masovnog cijepljenja građana protiv bolesti COVID-19 s više od 20 000 volonterskih sati, a u odgovoru na posljedice razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji bili su na terenu i pružali pomoć onima u potrebi s više od 50 000 volonterskih sati. Članovi Odbora mladih Hrvatskog Crvenog križa, koji nisu mogli prisustvovati Skupštini mladih Hrvatskog Crvenog križa uživo, na sjednicu su se priključili online putem aplikacije Zoom.


 
Tijekom trodnevnog druženja, osim na sjednici Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa, mladi su imali priliku sudjelovati u nizu edukativnih radionica kako bi ih osnažili za daljnji nastavak rada pri njihovim društvima Crvenog križa.
 
Mladi su sudjelovali u sljedećim radionicama:


 
Struktura i uloga mladih unutar  pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca
Mladi Hrvatskog Crvenog križa upoznati su sa strukturom i načinom organizacije rada sastavnica Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te s načinima na koje su mladi uključeni u provedbu i sukreiranje aktivnosti koje Crveni križ provodi. 
 
Izazovi u radu s mladima
Tijekom radionice mladi su razgovarali o trenutnim izazovima s kojima se njihovo društvo Crvenog križa suočava po pitanju mladih, a tijekom radionice razmjenom iskustava i primjera dobre prakse pokušali su doskočiti identificiranim izazovima.
 
Radionica Agencije za mobilnost: Europske snage solidarnosti
Stručnjaci iz Agencije za mobilnost održali su informativnu, ali i praktičnu radionicu na temu Europskih snaga solidarnosti u svrhu motiviranja mladih za preuzimanje inicijative u osmišljavanju projekata na nivou njihovih lokalnih zajednica.


 
Koordinacija volontera i volonterski programi za mlade
Sudionicima je na radionici predstavljen ciklus menadžmenta volontera te njegove glavne faze, a cilj ove radionice bio je osigurati sadašnjim i budućim koordinatorima volontera da razviju vještine, strategije i znanja koje će im pomoći u njihovom rada s volonterima i pritom im ponuditi praktične alate za provedbu volonterskih aktivnosti. Mladi su na radionici predstavili volonterske programe koje trenutno provode u svojim društvima Crvenog križa.
 
Pokreni kreativnu energiju - ostvari svoj puni potencijal!
Predstavnici mladih hrvatskog Crvenog križa imali su priliku prisustvovati inovativnoj, dinamičnoj i praktičnoj radionica za mlade o razvoju osobnih vještina, poboljšanju koncentracije i pamćenja, uklanjanju stresa, povećanju samopouzdanja i proširenju zone komfora gdje su kroz tehnike disanja i opuštanja imali priliku iskusiti dobrobiti psihološkog i mentalnog zdravlja.


 
Osim zanimljivih radionica, mladima su predstavljeni i aktualni programi i akcije koje provodi Hrvatski Crveni križ, a koje oni mogu provoditi na lokalitetu društva Crvenog križa iz kojeg dolaze:
- Odgoj za humanost od malih nogu
- Program „Sigurnije škole i vrtići“
- Interdisciplinarna terenska nastava namijenjena učenicima sedmih razreda osnovnih škola u RH
- Crveni križ u zelenom okviru
- Hrvatska volontira 2022.


 
Ono najbitnije, tijekom ova tri dana, mladi su razmijenili niz iskustava koje djelovanje u Crvenom križu donosi, međusobno se upoznali i umrežili, stvorili početke nekih novih divnih prijateljstava, i osim što su puno radili i puno su se  smijali i to konačno – u živo.