Održana pokazno - terenska vježba civilne zaštite "Sava 2022."

06.11.2022.
Grad Zagreb i nadležni Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost organizirali su 5. studenog 2022,  pokazno - terensku vježbu civilne zaštite na temu uvježbavanja postupanja prilikom potresa i spašavanja iz ruševina pod nazivom „Sava 2022“.

Cilj održane vježbe bio je priprema i uvježbavanje operativnih snaga sustava civilne zaštite za spašavanje iz ruševina nakon potresa u Gradu Zagrebu te uvježbavanje timova za spašavanje na vodama.



Zajednička vježba okupila je sve operativne snage sustava civilne zaštite Grada Zagreba, a održala se na rijeci Savi  i na području Nove bolnice Blato.

Kako je postojala sumnja da je potres oštetio i zagrebačke savske mostove te je privremeno obustavljeno prometovanje preko njih, operativne snage morali su se prevoziti plovilima sa sjeverne na južnu obalu rijeke Save.



Na vježbi je sudjelovao Specijalističkog interventni tim za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima Hrvatskog Crvenog križa koji je zajedno s operativnim snagama civilne zaštite (DHCK Zagreb, HGSS, Ravnateljstvom civilne zaštite)  sudjelovao u prebacivanju svih sudionika vježbe preko rijeke Save.

Zbog visokog vodostaja i brzine protoka rijeke Save, sigurnost svih sudionika bio je značajan element u realizaciji vježbe.



Stoga su pripadnici specijalističkog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa sa specijalističkim skuterima za spašavanje „Rescue Runner“ osiguravali operaciju prebacivanja operativnih snaga preko Save, te prikazali postupke spašavanja u slučaju pada osoba u vodu.

Vježbi „Sava 2022“ nazočili su Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Luka Korlaet i Izvršni predsjednik HCK Robert Markt.