Održana međunarodna simulacijska vježba u sklopu projekta XStock

15.03.2023.
Hrvatski Crveni križ je u ponedjeljak, 13. ožujka održao međunarodnu simulacijsku vježbu u sklopu projekta XStock. Cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje i pripreme za odgovor na krizne situacije kroz zajedničko upravljanje zalihama dobara za krizne situacije, a uz Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Austrijski Crveni križ i Hrvatski Crveni križ, u projektu sudjeluju i nacionalna društva Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Na vježbi je također sudjelovao i predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite u svrhu poboljšanja koordinacije unutar sustava civilne zaštite Republike Hrvatske.


Kako bi se simulirali realni uvjeti, tim za djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa je održao vježbu u Kriznom operativnom centru Hrvatskog Crvenog križa, dok su međunarodni sudionici sudjelovali online. Pritom su testirani protokoli za traženje i pružanje međunarodne pomoći, kao i aplikacija virtualnog skladišta.

Vježba je pozitivno ocijenjena od strane međunarodnih partnera, a lekcije naučene za vrijeme održavanja vježbe te naknadna analiza prikupljenih podataka će pomoći da buduće krizne situacije dočekamo pripremljeniji i koordiniraniji.