Održana edukativna radionica za prevoditelje i kulturne medijatore

16.12.2021.
U Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa 10. prosinca 2021. godine održana je edukativna radionica za prevoditelje i kulturne medijatore koji rade s osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita. Hrvatski Crveni križ je radionicu pod nazivom "Uloga prevoditelja u radu s osobama pod međunarodnom zaštitom" organizirao u suradnji s Društvom za psihološku pomoć i Médecins du Monde. Na radionici su sudjelovali prevoditelji i kulturni medijatori Centra za kulturu dijaloga, Isusovačke službe za izbjeglice, Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, Médecins du Monde i Hrvatskog Crvenog križa.


Cilj radionice bio je upoznati polaznike s ulogom prevoditelja prilikom prihvata i integracije osoba pod međunarodnom zaštitom te važnosti multikulturalne komunikacije u kontekstu prevođenja. Polaznici su dobili stručna znanja i vještine koje su važne za prevođenje i sudjelovanje u procesu savjetovanja. Obzirom da je posao prevoditelja zahtjevan i stresan naučili su koje su to tehnike i vježbe koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu i radu.



Polaznici su naveli da ne sudjeluju često u ovakvim radionicama, a smatraju ih nužnima za daljnje napredovanje te sprečavanje tzv. „sagorijevanja na poslu“.

Aktivnost je organizirana u sklopu projekta Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.