Održana edukacija spašavanja i prve pomoći za trenere pri Hrvatskom vaterpolskom savezu

11.09.2022.
Hrvatski Crveni križ i gradsko društvo Crvenog križa Split odazvalo se pozivu Hrvatskog vaterpolskog saveza,  da održi edukaciju za trenere pod nazivom “Slučajni spasilac”. Edukacija je održana 10. rujna  i to u sklopu Seminara za trenere pri Hrvatskom vaterpolskom savezu u Splitu koji se odvijao od 8. do 10. rujna 2022.

To je ujedno i nastavak suradnje Hrvatskog Crvenog križa s Hrvatskim vaterpolskim savezom i Udrugom vaterpolskih trenera koja je prvotno realizirana kroz izdanje Priručnika za trenere vaterpola i ostalih vodenih sportova nazvanog  “Pružanje prve pomoći” objavljenog u prosincu 2021. godine. Priručnik je nastao kao potreba za integriranjem znanja o prvoj pomoći i spašavanju osoba iz vode za trenere vodenih sportova, a održana edukacija za trenere u Splitu pomogla je usavršavanju opisanih radnji i protokola u kriznim situacijama na vodi i u blizini vode.

Uvodno izlaganje na temu spašavanja u sklopu edukacije “Slučajni spasilac” je regionalna koordinatorica spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Tanja Marinković. Tom prigodom istaknula je kako se poštujući glasovitu uzrečicu “znanje je moć” pokazuje da znanje spašavanja osoba iz vode i pružanja prve pomoći u vodenom svijetu postaje znanje i vještina s kojima profesionalci, ali i amateri u vodenim sportovima privatno i poslovno mogu izgraditi još sigurniju i zdraviju zajednicu.



Predavanje iz Prve pomoći održala je liječnica Zdenka Rogošić, voditeljica Službe zdravstvenih programa Gradskog društva Crvenog križa Split. Podučavajući prvoj pomoći, s posebnim naglaskom na stanja vezana uz vodene sportove, istaknula je kako svi mogu spasiti nečiji život, a ne samo liječnici. Za to je važno upoznati se s osnovnim znanjima i protokolom iz prve pomoći, a u svijetu sporta posebni naglasak je na brizi za sigurnost ali i neprestanom educiranju stručnih sportskih djelatnika koji usvajajući znanja iz prve pomoći mogu prepoznati opasna stanja, djelovati preventivno, a u slučaju nužde spasiti život i ublažiti posljedice radi bržeg oporavka.



Nakon uvodnih izlaganja održane su radionice na tzv. radilištima na kojima su djelatnici i volonteri Crvenog križa Split simulirali ozljede i stanja te su polaznici seminara imali prigodu aktivno sudjelovati na radilištima kao žrtve ili spasioci. U takvom slikovitom i praktičnom prikazu stanja i ozljeda lakše se usvajaju znanja iz teoretskog dijela.

Na seminaru je sudjelovalo 60 vaterpolskih trenera iz cijele Hrvatske te 13 djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Split.