Održan trening za trenere i obnovu znanja iz međunarodnog humanitarnog prava

02.12.2022.

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u razdoblju od 29. studenog do 1. prosinca 2022. godine u Zagrebu održan je trening za trenere međunarodnog humanitarnog prava, kao i radonica obnove znanja iz međunarodnog humanitarnog prava. Trening i radionicu vodila je Neda Dojčinović, regionalna pravna savjetnica za Zapadni Balkan i Gruziju Međunarodnog odbora Crvenog križa. U sklopu treninga i radionice obrađen je niz korisnih tema poput klasifikacije oružanih sukoba, osnovnih pravila u izvođenju neprijateljstava, osnovnih pravila zaštitnog režima međunarodnog humanitarnog prava, manadata i osnovnih načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zaštite i uporabe znaka crvenog križa te suvremenih izazova međunarodnog humanitarnog prava. 

Neda Dojčinović, regionalna pravna savjetnica za Zapadni Balkan i Gruziju Međunarodnog odbora Crvenog križa


Trening je organiziran s ciljem uspostave mreže osposobljenih trenera koji će osigurati edukaciju članova i volontera iz međunarodnog humanitarnog prava u svim dijelovima Republike Hrvatske.



Trening za trenere međunarodnog humanitarnog prava završilo je 15 zaposlenika, članova i volontera Hrvatskog Crvenog križa, a jednak broj osoba prošao je i radionicu.