Održan trening na sustavima za pročišćavanje vode

07.10.2019.
U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa od 4. do 6. listopada 2019. godine u prostorijama Logističkog centra HCK u Jelkovcu održao se trening na sustavima za pročišćavanje vode.

Na treningu su sudjelovali djelatnici i volonteri iz društava Crvenog križa Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije (10 osoba) te dvoje djelatnika HCK.

Sudionici treninga, ujedno i budući instruktori, radom na sustavima obnovili su znanje i izradili plan edukacija za nove polaznike koje su planirane u sljedećoj godini.



Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je priprema i odgovor na katastrofe. Kako bi što učinkovitije i brže odgovorili na katastrofe stalno se koriste i razvijaju novi načini i u rad se uvodi suvremena oprema. U svim katastrofama uvijek je na prvom mjestu čista i pitka voda kako bi se preveniralo širenje zaraznih bolesti i očuvalo zdravlje ugroženog pučanstva. Kako bi taj cilj bio postignut, ustrojene su jedinice koje su obučene i opremljene da u slučaju potrebe mogu u vrlo kratkom roku proizvesti pitku vodu za postradalo stanovništvo. Samo manji broj nacionalnih društava Crvenog križa, među kojima je i Hrvatski Crveni križ, posjeduju potrebnu opremu i educirane ljude.

Učesnici treninga na gore navedenoj lokaciji  koristili su opremu (filtar za pročišćavanje ) i kemikalije (klor, željezo III klorid, aktivni ugljen, berkesil) te su kao rezultat svojeg rada proizveli pitku vodu. Nijedan od kemijskih elemenata koji se koristi u procesu pročišćavanja vode nije opasan niti za zdravlje ljudi, niti za okoliš.