Održan sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj

29.09.2021.
U Hrvatskom Crvenom križu održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj. Sudjelovali su članovi Nacionalnog odbora za DDK – predstavnici davatelja krvi, transfuzijskih službi i društava Crvenog križa iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita te predstavnici Ministarstva zdravstva. 

Na sastanku se raspravljalo o organizaciji i provedbi akcija davanja krvi za vrijeme pandemije koronavirusa i problemima s kojima se susreću svi sudionici koji rade na tome.

Prezentirano je Izviješće o broju prikupljenih doza krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa u 2020. godini, koja je bila iznimno zahtjevna, obzirom na pandemiju koronavirusa i dva katastrofalna potresa. Iako su okolnosti bile zahtjevne sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima su podmirene.

Pregledom ostvarenih rezultata za proteklih osam mjeseci 2021. godine, bilježi se polako normalizacija, ali su neka područja u par navrata objavila apel za prikupljanje krvi što i ne čudi jer mnogi dobrovoljni darivatelji krvi su zbog mjera izolacije ili samoizolacije spriječeni pristupiti darivanju krvi.

Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi kao i na održavanju samodostatnosti prikupljenog broja doza krvi za potrebe zdravstva, provede nacionalna kampanja te se više radi na edukaciji stanovništva i to počevši od rane dobi tj. od vrtića.

Nacionalni odbor DDK je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje  na planiranju i provođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima, utvrđivanje načina  evidencije dobrovoljnih darivatelja i njihovo usklađivanje te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u vezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi.