Održan sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi

28.11.2018.
U prostorijama Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj. Članovi Nacionalnog odbora su predstavnici davatelja krvi, transfuzijskih službi i društava Crvenog križa iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita te dva predstavnika Glavnog odbora HCK. Sastanku su prisustvovali izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Robert Markt i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, prim. Josip Jelić, dr. med.

Na sastanku se raspravljalo o Planu prikupljanja doza krvi u 2019. koji je prihvaćen i upućen na sjednicu Glavnog odbora na suglasnost i o aktualnoj problematici u dobrovoljnom davalaštvu krvi (povećan postotak odbijenih DDK na akcijama davanja krvi).Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi kao i na održavanju samodostatnosti prikljupljenog broja doza krvi za potrebe zdravstva zajednički napravi Akcijski plan.

Nacionalni odbor je u ulozi stručne i moralne vertikale dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj. Sve lokalne probleme društva Crvenog križa i transfuzija nastojat će zajednički dogovorno rješavati po regijama.

Nacionalni odbor DDK-a je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje na planiranju i provođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima, utvrđivanje načina  evidencije dobrovoljnih darivatelja i njihovo usklađivanje, te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u svezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi.

Zajedno s Glavnim odborom i stručnim službama Hrvatskog Crvenog križa sudjeluje u donošenju smjernica djelovanja svih organizacija koje se bave promicanjem dobrovoljnog davanja krvi, te prikupljanjem krvi, radi usklađivanja načina djelovanja na državnoj razini.